Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Agrokoru

Sindikati i poslodavci o Todorićevu blogu: "Takva komunikacija možda i nije baš poželjna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever vezano uz blog Ivice Todorića u kojem iznosi svoje viđenje stanja vezano uz krizu u Agrokoru, ocijenili su u ponedjeljak kako to do sada nije bio uobičajen način komunikacije.

Smatraju da za tu tvrtku i povezane dobavljače možda nije poželjna takva komunikacija kada se tu problematiku treba riješiti na najbezbolniji način.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Potpuni debakl u slučaju Agrokora: "Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano za rusku banku"

Mislim da je država s Lex Agrokorom napravila dobar potez i zaustavila stečaj mnogih firmi koje su bile u blokadi i tim zakonom "dato je zraka i prostora" izvanrednom Vladinom opunomoćeniku Anti Ramljaku da nađe prostora kako to sve skupa restrukturirati i da se što bezbolnije završi priča oko Agrokora, ocijenila je Deranja u izjavi novinarima uoči početka sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV).

Podsjetila je kako je potpredsjednica Vlade Martina Dalić poručila Ivici Todoriću kako je i dalje vlasnik Agrokora i da ako nešto ima za pridonijeti ili reći da o tome razgovara s opunomoćenikom Ramljakom i da mu pomogne u rješavanju problema.

Hoće li ovo (pisanje bloga) nešto pridonijeti - ne znam, ali mislim da bi trebalo pustiti da se priča oko Agrokora i povezanih dobavljača riješi na što korektniji i bolji način za sve i onda će efekti za ukupno hrvatsko gospodarstvo biti pozitivniji, rekla je Deranja.

Sever: "Ranije nije bilo ovakvih slučajeva"

Sever je rekao kako ranije nije bilo takvih slučajeva da se mora primjenjivati zakon o poduzećima od sistemskog značaja i podsjetio da su sindikati već ranije iznosili primjedbe na pojedine članke Lex Agrokora, ali da su u cjelini podržali zakon, jer je altrenativa bila stečaj u većini slučajeva i da se dobavljači, kooperanti, vjerovnici i radnici ostali "kratkih rukava".

Sasvim je jasno tko se upisao i tko bi zapravo pobrao najveći dio te stečajne mase, ili tako s druge strane u predstečajnoj nagodbi činilo se sa je najbolja varijanta upravo ta da se ide s posebnim zakonom za tako posebnu tvrtku, da se proba naći u normalnom razdoblju mirno rješenje u kojem će svi moći biti zadovoljni, dakle i radnici na jednoj strani i dobavljači i vjerovnici, da se što više uspije sačuvati takav sustav koji je od velikog značaja za cijelu Hrvatsku, kazao je Sever.

Drugo je pitanje zbog čega se uopće dopustilo da se razvije takvo carstvo i sa se postavi tolika razina ovisnosti domaćih dobavljača, kooperanata o takvom sustavu. Ne možemo rješavati nešto unatrag što je netko drugi propustio ili ograničiti ili na neki drugi način regulirati tako da je za nas bilo najbitnije da se cijeli sustav primiri i da se na što mirniji način stvari rješavaju, smatra Sever.

Mirno i trajno rješenje

Ako je postojalo nešto u tim komunikacijama, mislim da je to trebalo reći ili na samom početku u trenutku kad se takav zakon pripremao.

U ovom razdoblju trebali bi svi svojim komentarima doprinositi mirnom i trajnom rješenju i da se sve odvija u daljnjem dobrom pravcu, a ne da se sada nakon svega urušavaju dijelovi koji bi za sobom mogli ponijeti ogromnu štetu.

Bio bih skloniji varijanti da se komunikacija vrši negdje u pozadini, negdje među samim dionicima sustava ili da se ona izvršila vrlo javno i vrlo jasno u vremenu kad se sam zakon donio, drži Sever. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene