Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk

Strojovođe zaustavili vlakove!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strojovođe su danas u znak prosvjeda odlučila na dva sata zaustaviti teretne vlakove. Štrajk u putničkom prometu najavili su za subotu.

Sindikati su najavili da organiziraju štrajk i prosvjed kako bi upozorili na katastrofalno stanje u HŽ-ovim tvrtkama kćerima, ugroženu sigurnost prometa, nepostojanje socijalnog dijaloga, nerješavanje ogromnih problema, promašene poslovne odluke i kršenje radničkih prava.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Slika nije dostupna Nova uredba EU-a Zbog kašnjenja vlakova možete dobiti naknadu: Provjerite pod kojim uvjetima imate pravo na povrat novca

Strojovođe između 12 i 14 sati zaustavljaju sve teretne vlakove na prugama i manevarske lokomotive na ranžirnim kolodvorima, ukupno oko 40 vlakova i lokomotiva, rekao je Hini predsjednik Sindikata strojovođa Nenad Mrgan.

Sindikat strojovođa htio je istodobno zaustaviti i vlakove u putničkom prometu, ali je od toga morao odustati jer sud na zahtjev Uprave HŽ Putničkog prometa nije dozvolio štrajk, budući da nije dovršen proces mirenja. Mrgan stoga najavljuje štrajk strojovođa u putničkom prometu za subotu, 18. svibnja, između 10 i 16 sati.

>> Prosvjed Sindikata željezničara zbog kašnjenja plaća

Sindikat željezničara započeo je prosvjed okupljanjem svojih članova od 11 sati na Trgu kralja Tomislava, kod Glavnog kolodvora, odakle su u podne u koloni krenuli na Trg Svetog Marka.

Prosvjedom pred Banskim dvorima i Hrvatskim saborom željezničari žele izraziti nezadovoljstvo stanjem u sve tri tvrtke kćeri HŽ-a.

U HŽ Cargu kasne plaće i dijele se otkazi, a nema komunikacije s resornim ministrom. U HŽ Putničkom prijevozu problemi su s radnim vremenom zaposlenih i sigurnošću, jer su potrebna hitna ulaganja u nove lokomotive i vagone.

U HŽ Infrastrukturi sindikat je potpisao dodatak kolektivnom ugovoru kojim se odrekao božićnica i regresa u zamjenu za jamstvo da ove godine više neće biti otkaza. No, do sindikalaca dolaze informacije da bi iza 30. lipnja ipak moglo biti još 400 otkaza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene