457838
457838
457838
457838
457838

SINDIKATI HŽ-a ODUSTALI OD ŠTRAJKA Potpisan novi kolektivni ugovor u HŽ Infrastrukturi

  • , 21.11.2016., 15:01
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić ustvrdio je da su sindikati uspjeli očuvati većinu prava radnika, a plaće se neće smanjivati, čime se osiguralo normalno poslovanje i socijalni mir.

 
 
 
 
Ivan Forgač, Zoran Maršić i Slavko Proleta (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Ivan Forgač, Zoran Maršić i Slavko Proleta (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Čelnici triju sindikata HŽ-a u ponedjeljak su izvijestili da odustaju od najavljenih prosvjeda i štrajka jer je nakon dogovora s Upravom potpisan kolektivni ugovor kojim je sačuvana većina prava radnika HŽ Infrastrukture.

Predstavnici Sindikata željezničara Hrvatske, Sindikata infrastrukture i Sindikata hrvatskih željezničara objavili su na konferenciji za novinare da je novi KU potpisan na tri godine, a njime je izbjegnuta namjera poslodavca da smanji dodatak na staž s 0,5 na 0,25 posto po godini staža, te dodatke za otežane uvjete rada za oko 40 posto.

Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić ustvrdio je da su sindikati uspjeli očuvati većinu prava radnika, a plaće se neće smanjivati, čime se osiguralo normalno poslovanje i socijalni mir.

Ipak, nekih pogodnosti su se morali odreći pa radnici gube božićnicu, regres i dva dana godišnjeg odmora, te se drugačije regulira naknada za prijevoz.

Maršić je podsjetio da su sindikati najavili prosvjedne akcije i štrajk nakon što je Uprava najavila izmjene KU-a kojim bi se radnicima HŽ Infrastrukture smanjila prava za oko 35 posto, što bi najviše pogodilo starije radnike, ljudi koji rade u smjenama, za blagdane i sl.

Čelnik Sindikata infrastrukture Slavko Proleta rekao je da snižavanje plaća i uskraćivanje osnovnih dodataka nije dobar način restrukturiranja, jer se time probleme želi riješiti "preko leđa radnika".

Sindikalni čelnici upozorili su da su do lošeg stanja na HŽ-u doveli nekvalitetna strategija prometnog razvitka, loši zakoni i političko kadroviranje. Rješenje vide u davanju prednosti željeznicama pred ostalim vidovima kopnenog prijevoza, jer su ekonomski, ekološki i energetski isplativije.

Predstavnici triju HŽ-ovih sindikata također su potpisali sporazum o zajedničkom nastupu i zaštiti prava svojih članova sa sindikatima koji djeluju u Zagrebačkom holdingu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se