Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SSSH I NHS

Sindikati najavili borbu protiv mirovinske i zdravstvene reforme; Mrsić poručio Vladi: 'Dalje prste od toga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati su poručili da će se boriti protiv mjera koje je najavila Vlada u pismu upućenom Europskoj komisiji.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) usprotivili su se u četvrtak najavljenim reformama mirovinskog i zdravstvenog sustava, poručujući da će se boriti protiv mjera koje je najavila Vlada u pismu upućenom Europskoj komisiji.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati" Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?"

Za SSSH i NHS neprihvatljivo je i nepotrebno skraćivanje prijelaznih razdoblja za izjednačavanje dobi muškaraca i žena za punu starosnu mirovinu, povećanje dobi za punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina starosti, te za prijevremenu starosnu mirovinu sa 60 na 62 godine starosti.

"S posla na groblje"

"U društvenim uvjetima, koji se još niz godina neće mijenjati, skraćivanje tih prijelaznih razdoblja potpuno je neprihvatljivo, pogotovo ako se zna položaj i uloga žene u hrvatskom društvu, činjenica da se u Hrvatskoj prosječno živi kraće nego u EU, kao i da je stopa nezaposlenih mladih više nego dvostruko veća od prosjeka EU. Tako će konačni rezultat tih mjera biti 's posla na groblje', a mladima će zapošljavanje zaprječavati njihovi djedovi i bake", upozoravaju sindikalci u priopćenju.

Neprihvatljiva je i reforma zdravstvenog sustava po načelu "koliko novaca, toliko zdravlja", jer u neimaštini koja zahvaća najveći dio hrvatskoga društva svako poskupljenje participacije i police dopunskog zdravstvenog osiguranja predstavlja nepodnošljiv teret za većinu građana.

Kad je riječ o socijalnim naknadama i promjenama vezanim uz uvođenje imovinskog i/ili dohodovnog cenzusa, iz dvije sindikalne središnjice poručuju kako sindikati za to ne mogu "na neviđeno" dati potporu jer nakon onoga što im je prikazano puno toga ostaje nejasno i nedorečeno.

Premijer se već obvezao na restriktivne mjere

SSSH i NHS poručuju kako im je jasno da se premijer Tihomir Orešković u pismu upućenom Europskoj komisiji i prije početka razgovora sa socijalnim partnerima već obvezao na neke restriktivne mjere, tako da je razgovor sa predstavnicima sindikata zapravo samo ispunjavanje forme.

U vezi Oreškovićeve izjave u kojoj je komentirao završni sastanak i prezentaciju vladinih reformskih mjera socijalnim partnerima, iz koje bi se moglo naslutiti kako sindikati ne samo da podupiru mjere, nego predlažu i njihovo proširenje, SSSH i NHS ističu kako to nije točno.

"Sindikati su u svojim komentarima na predložene mjere dali cijeli niz primjedbi i neslaganja, ali su dali i neke prijedloge, pri čemu su jasno naglašavali kako je nužno otvarati vrata pozitivnom poslovnom okruženju i privlačiti strane investicije, ali ne nauštrb hrvatskih radnika", kaže se u priopćenju.

Kada je riječ o mirovinskom i zdravstvenom sustavu, sindikati ne samo da se protive najavljenim reformskim mjerama, nego će koristiti i sve svoje mogućnosti da bi se protiv njih borili, na što pozivaju i sve hrvatske građane, poručuju SSSH i NHS.

Mrsić poručio vladajućima: Dalje prste od mirovinskog sustava

SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić u četvrtak je kritizirao najavljene Vladine reforme mirovinskog sustava i vladajućima poručio da drže "dalje prste od mirovinskog sustava", upozorivši da će odobravanje kvota za uvoz radne snage srušiti cijenu rada i smanjiti radnička prava.

Mrsić je na konferenciji za novinare pozvao Vladu da umjesto u interesu kapitala, radi u interesu građana Hrvatske i da u pregovorima s Europskom komisijom radi interesu hrvatskih građana.

Odluka o reformi mirovinskog sustava nije u interesu građana, šetna je i treba je promijeniti, jer se njome građani i radnici podcjenjuju i šalje se poruka da je vlada spremna rušiti cijenu rada i socijalnu državu u Hrvatskoj, istaknuo je Mrsić. "Pseudovlada na čelu s premijerom koji nema političke moći očito se ne može suprotstaviti nalozima Europske komisije", dodao je.

Nakon zdravstva, medija i policije vladajući udaraju na radnička prava

Naglasio je kako nakon zdravstvenog sustava te medija i represivnog aparata očito slijedi udar vladajućih na radnička prava, cijenu rada i na najvažnije i najdragocjenije u Hrvatskoj - mirovinski sustav. "Umjesto poboljšanja životnog standarda, "pseudovlada" je pokrenula demontažu socijalne države. Očito je da su nazovi reforme krenule putem kojim smo i očekivali da će ići Domoljubna koalicija, Most i lista Milana Bandića - u smanjivanje radničkih prava", kazao je Mrsić.

SDP oštro osuđuje odluku o povećanju kvote za zapošljavanje stranih radnika i smatra da je to još jedna u nizu loših odluka, zbog čega se, tvrde, opravdao njihov strah da će Vladina politika narušiti radnička prava i interese hrvatskog tržišta rada. "Odluka Vlade da omogući uvoz jeftinih radnika iz zemalja koje okružuju Hrvatsku, u prvom redu iz BiH. će dodatno srušiti cijenu rada u Hrvatskoj", upozorio je Mrsić.

Napomenuo je kako prethodna Vlada unatoč pritiscima u protekle četiri godine nije odobrila povećanje kvota za uvoz radne snage iz zemalja izvan Europske unije, jer Hrvatska ima dovoljno vlastite radne snage i sredstava za prekvalifikaciju te nema nikakvog opravdanja za povećanje kvote. Povećane kvote su, kaže, odobrene za brodogradnju, građevinarstvo i turizam u kojima su radnici potplaćeni, većinom rade za minimalnu plaću, uvjeti rada nisu zadovoljavajući, kolektivni ugovori se ne poštuju, a ima i rada na crno.

"Sve što bi trebalo unaprjeđivati Vlada amnestira i netočno je opravdanje ministrice da Hrvatski zavod za zapošljavanje nije uspio na vrijeme pronaći radnike za poslodavce koji su tražili povećanje kvota i da nisu na vrijeme prekvalificirani", ustvrdio je Mrsić.

Nije kriv HZZ nego politika Vlade

Upozorio je da su poslodavci i do sada, kada su se odobravale kvote, uvijek tražili jeftine radnike iz BiH i drugih zemalja. "Dakle, nije kriv HZZ nego politika Vlade. To trenutno odgovara kapitalu i poslodavcima, ali dugoročno šteti tržištu rada i građanima Hrvatske. Pokazuje se da Vlada nema jasan smjer i način kako treba provesti reforme i urediti tržište rada. Potrebna je jasna, cjelovita i svrhovita politika koja će poboljšati uvjete rada i promovirati kolektivno pregovaranje, spriječiti rad na crno, omogućiti rad sindikatima i drugačiji rad agencija za zapošljavanje, pa tek onda možemo govoriti o povećanju broja dozvola za strane radnike", rekao je Mrsić.

Po njegovim riječima, Zakon o mirovinskom osiguranju iz 2014. daje rezultate, jer se bilježi pad prijevremenih mirovina, drastičan pad invalidskih mirovina, sustav je stabilan i dugoročno održiv, te u njemu nigdje ne piše da je potrebno pooštravati kriterije za prijevremeno umirovljenje i pomicati dob za umirovljenje. "Treba vidjeti što je najbolje za građane i pozivam ministricu da ustraje s premijerom na putu kojim smo krenuli prije četiri godine i da ne treba mijenjati postojeći zakon o mirovinskom sustavu. Jedino treba mijenjati zakon o beneficiranom radnom stažu, gdje treba ići na potpuno novi način umirovljenja", rekao je Mrsić. (Hina)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene