Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Solidarnost na djelu

Sindikat znanosti: Prosvjetari su s pravom zgroženi odlukom o ukidanju dodataka na koeficijente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, zgrožen i ogorčen postupkom Vlade o ukidanju dodataka na koeficijente u prosvjeti, odlučio je djelovati solidarno s tim zaposlenicima.

Nezavisni sindikat znanosti je odlučio predložiti da se povećanje plaće za dodatak od 2,3 posto u visokom obrazovanju i znanosti odgodi za šest mjeseci. Navodi se to u pismu Sindikata znanosti potpredsjedniku Vlade i predsjedniku vladinog Pregovaračkog odbora za pregovore sa sindikatima javnih službi Nevenu Mimici.

Članovi Velikog vijeća Sindikata znanosti, ističe se u pismu, s pravom su konsternacijom primili vijest o protupravnom postupku Vlade RH, kojim se ukidaju dodaci 3, 5, 7 i 9 posto na koeficijente u prosvjeti.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs jutrošnji sastanak oko eura Reporterka Dnevnika Nove TV pitala je neke naše političare štede li energiju, pogledajte što su joj odgovorili Vilim Ribić potpisivanje ugovora u petak Vilim Ribić o dogovoru s Vladom: "Članovi su na dobitku. Međutim, ja znam da se trebalo dobiti puno više..."

>> Hoće li buntovni sindikati danas popustiti?

Smatraju da će posljedice protupravnosti ovoga postupka platiti porezni obveznici, čime će se ugroziti javne financije i politika budućih vlada, iako su predstavnici Vlade opetovano ponavljali da neće ništa ostaviti u obvezu budućim vladama.
Napominju međutim kako, osim protupravnosti taj postupak ima i teške, negativne moralne konzekvence.

'Samo zato što četiri sindikata javnih službi traže očitovanje svojih članova na predložena umanjenja njihovih prava, Vlada RH odlučila se na odmazdu prema zaposlenicima', smatraju članovi Velikog vijeća Sindikata znanosti ocjenjujući da je to nedopustivo u svakom civilizacijskom, demokratskom i političkom smislu.

Po njima, otvara se pitanje, 'izruguje li se to Vlada Hrvatskoj kao zemlji znanja. Ili, s druge strane, pokazuje da Vlada RH računa kako obrazovanje i znanje mogu spasiti hrvatsko gospodarstvo, ali ne ulaganjem u prosvjetu već šikaniranjem njenih zaposlenika'. Proizlazi da će gospodarstvu onoliko biti bolje koliko će se više smanjiti izdaci za prosvjetu i prosvjetare.

>> Mrsić: Vladine odluke oko Kolektivnog ugovora za javne službe idući tjedan

Zgroženi i ogorčeni takvim do sada nezabilježenim odnosom Vlade, Malo vijeće Sindikata znanosti je na sjednici od 19. srpnja i u skladu s odlukama Velikog vijeća od 6. srpnja odlučilo djelovati solidarno sa zaposlenicima u prosvjeti i stoga predložiti da se povećanje plaće za dodatak od 2,3 posto u visokom obrazovanju i znanosti odgodi za šest mjeseci, sukladno već ranije prihvaćenoj spremnosti tog sindikata na to odricanje koje su iskazali tijekom pregovora, navodi se u pismu.

'Stoga Vas molimo da predložite način i modalitete za takvu odluku i predložite potpisivanje sporazuma samo za tu svrhu s našim sindikatom', kaže se u pismu Mimici koje je potpisao predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene