Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk na fakultetima

Sindikati: Vladajući su s Nacionalne i sveučilišne knjižnice skidali plakate o štrajku

Čelnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ocijenili su u srijedu da je odaziv današnjem štrajku u sustavu znanosti i visokog obrazovanja jako dobar te najavili da nastavno i nenastavno osoblje u tom sustavu nastavlja štrajkati i sljedeći petak.

Sindikata znanosti i visokog obrazovanja izvijestio je o štrajku na fakultetima, kazavši da je odaziv vrlo visok. ''Praktički smo na razini štrajka koji je bio u četvrtak'', rekao je Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Dodao je da su vladajući sa zidova Nacionalne i sveučilište knjižnice skidala plakate o štrajku, budući da je ondje premijer Andrej Plenković predstavljao prioritete predsjedanja Hrvatske Europskom unijom.

Romana Mihelić iz sindikata rekla je da je u štrajku 80 posto zaposlenih na Filozofskom fakultetu. ''Žele ustrajati do kraja, primjerice računovodstvo ne izdaje putne naloge profesorima'', rekla je Mihelić.

Dodaje da na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu štrajka 99 posto zaposlenih. Također, u štrajku su u Nacionalnoj knjižnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže veće plaće Sindikati objavili u kojim županijama neće biti nastave u ponedjeljak, najavili i "dva jača udara"

Kako se dogodilo skidanje plakata objasnio je Vilim Ribič: ''Stigla je naredba iz Vlade da se maknu plakati o štraku bez ikakve pravne osnove. Kad smo to čuli, uzeo sam dva plakata sa sobom i selotejp i vratio se samo sa selotejpom. Sjeo sam na svoje mjesto kao uzvanik, a kad sam se okrenuo, plakata više nije bilo. Osoba zadužena za protokol rekla je ministru umutarnjih poslova Davoru Božinoviću da je Ribič ponovno postavio plakate''.

''Puno je važnije kako Hrvatska vodi zemlju u toj Europskoj uniji'', kaže Radeka dodavši kako se plakati skidaju, a u isto vrijeme govori o svijetloj budućnosti EU.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je kako plakati nisu bili način provokacije.

"Plakati su bili postavljeni normalno, nisu bili provokacija premijeru, već kako bi svi oni koji dolaze tražiti usluge, znali da ih neće dobiti", kazao je Ribić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene