Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak ih nedostaje

Sindikat tvrdi da u MUP nema viška zaposlenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat policije Hrvatske (SPH) ustvrdio je da u Ministarstvu unutarnjih poslova nema viška policijskih službenika nego da ih čak i nedostaje te je upozorio da se u javnost ne bi smjele slati paušalne procjene o višku zaposlenih jer se time samo uznemiruju zaposleni.

Reagirajući na medijske napise o višku zaposlenih u državnim i javnim službama, među kojima se spominju i zaposlenici u policiji, sindikat je priopćio da policajaca osobito nedostaje u deficitarnim policijskim upravama, poput dubrovačko-neretvanske, istarske i zagrebačke policije. Napominje da su policajci potrebni i za pokrivanje granice po schengenskim kriterijima.

'U medijima se spominje da bi Vlada RH zaposlene u javnim i državnim službama stimulirala na odlazak u mirovinu s otpremninama za dokup staža (koje mogu iznositi nekoliko stotina tisuća kuna), a istodobno MUP predlaže da se iz Zakona o policiji briše odredba o otpremnini za policijske službenike koja bi iznosila oko pedeset tisuća kuna neto, a koji već imaju uvjete za mirovinu, ali nisu u obvezi odlaska po sili zakona već imaju pravo sami podnijeti zahtjev za odlazak u mirovinu'. Tako, navodi SPH, 'ispada kao da su Vlada RH i MUP neusuglašeni ili, najblaže rečeno, proturječni jedni drugima'.

>> Dobili 200.000 eura od EU: Jačanje kapaciteta MUP-a u prevenciji kriminaliteta

SPH smatra da su procjene o višku zaposlenih po pojedinim ministarstvima linearno za osam posto paušalne te se kao takve ne bi smjele slati u javnost jer se time samo uznemiruju zaposleni u državnim i javnim službama, čime im se pozornost odvraća s njihovih radnih zadataka na razmišljanja o budućnosti i egzistenciji, što kod dobrog dijela zaposlenih može biti vrlo štetno i opasno po Hrvatsku i građane jer ti ljudi rade iznimno zahtjevne i odgovorne poslove, osobito policijski službenici. Vladu je sindikat pozvao da konkretne prijedloge, 'ako ih ima, najprije priopći socijalnim partnerima, a ne da se daju izjave u medije koje onda svatko može tumačiti na svoj način'.

Naglašava da je MUP bio prvo ministarstvo koje je prošlo proces racionalizacije već 2001. kada je tri i pol tisuće policijskih službenika ostalo neraspoređeno. 'Tada RH nije niti bilo u planu pristupanje schengenskom prostoru, a što nas uskoro čeka. Procjene govore da samo za pokrivanje buduće vanjske granice EU treba najmanje devet tisuća policajaca zbog dužine i specifičnosti granice RH s nečlanicama EU. Zar ćemo danas jedne slati u mirovinu ili na burzu da bi sutra druge zapošljavali? Ako je tako', zaključuje sindikat, 'onda proračunskih sredstava ima viška, a ne manjka'.

SPH upozorava da će poduzeti sve potrebne sindikalne akcije kako bi spriječili smanjivanje broja zaposlenih u policiji, osim kroz odlaske u mirovinu temeljem vlastitog zahtjeva ili po slili zakona temeljem godina starosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Sindikati - 3 "Poruka Vlade je da im nismo važni" U ponoć istječe rok! Učiteljica Gordana o koeficijentima: "Radim 42 godine, a u mirovinu ću otići kao najslabije plaćena među svim državnim i javnim službama" Prosvjed sindikata - 3 Oglasili se Fuchs i Piletić Prosvjetari nisu zadovoljni Vladinim prijedlogom, najavljuju prosvjed: "Markov trg bit će nam premalen"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene