Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikat traži pomoć od HHO-a zbog ovrha plaća službenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Sindikata državnih službenika i namještenika zatražili su od Hrvatskog helsinškog odbora pomoć u rješavanju slučaja ovrha plaća službenika u Podunavlju.

Sindikat navodi da su službenici Ureda državne uprave u Iloku na sudu ostvarili pravo na uvećanje plaće od 50 posto zbog rada na području od posebne državne skrbi, ali je nakon promjene sudske prakse Vrhovnog suda određena protuovrha tih sredstava.

Pročitajte i ovo Pregovori oko plaća Loša situacija Traže veću osnovicu plaća, učitelj priznao: "Da me netko pita bih li opet odabrao tu profesiju, mislim da ne bih" Stjepan Topolnjak "Realni zahtjevi" Sindikat zadravstva traži dvoznamenkasto povećanje osnovice plaća: "Sve do sada bilo je nevidljivo u novčaniku"

Sindikalci smatraju neodrživom praksu prema kojoj neki službenici i suci ne moraju vratiti sredstva koja su sudskim putem dobili s osnova rada na području od posebne državne skrbi, dok su drugi dobili sredstva u sudskom postupku, ali ih moraju vratiti, a treći u sudskom postupku nisu mogli ni ostvariti to pravo zbog promijenjene sudske prakse.

Izvršni direktor HHO-a Anton Jan Klasnić obećao je sindikalcima da će HHO razmotriti cijeli slučaj s aspekta ljudskih prava.

Predstavnike sindikata primio je i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, koji im je rekao da Vrhovnom sudu nije preostalo nego odlučiti suprotno, odnosno da službenici ne ostvaruju pravo na uvećanje plaće, nakon što je Ustavni sud zauzeo takvo, po državne službenike restriktivno stajalište.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene