Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju još nekoliko zahtjeva

Sindikat traži od Vlade ukidanje drugog mirovinskog stupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U SUH-u drže do toga da se teret doprinosa za mirovinsko i zdrastveno osiguranje treba pravično podijeliti na radnike i poslodavce, odnosno da polovicu tereta snose poslodavci.

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uputio je danas Vladi inicijativu za izmjene Zakona o doprinosima kojom traži ukidanje individualizirane kapitalizirane štednje od 5 posto (drugi stup), te vraćanje doprinosa za obvezno mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti (prvi stup) s 15 na 20 posto.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

U inicijativi koja je upućena i ministarstvima finacija te rada i mirovinskog sustava, SUH traži ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa od jedan i tri posto za umirovljenike, kao i da se teret doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje pravično podijeli na radnike i poslodavce.

SUH od Vlade traži uvođenje automatizma po kojem će najniža mjesečna osnovica za mirovinski doprinos biti jednaka visini minimalne bruto plaće, a traže i ukidanje kategorija najviše mjesečne osnovice za plaćanje mirovinskog doprinosa.

Sindikat umirovljenika traži izmjenu izbornog zakona

U sindikatu ističu kako je uvođenje drugog stupa ugrozilo temelje javnog mirovinskog sustava. Navode kako se stopa doprinosa od 1991., kada je iznosila 24,1 do danas snizila na 15 posto, što je neracionalno i suprotno procesima starenja stanovništva.

To je dovelo do kontinuiranog smanjivanja relativne vrijednosti mirovina sa 75,3 posto udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći 1991. godine na 40 posto udjela 2014. godine, pa je Hrvatska po izdvajanjima za prvi stup pri dnu ljestvice zemalja EU.

"Model drugog stupa individualne kapitalizirane štednje ugrozio je isplate mirovina, postojećih i budućih, kao i državne financije zbog previsokih tranzicijskih troškova koji će još desetljećima teretiti BDP s 1,6 posto godišnje", tvrdi SUH.

Također traži ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa, uvedenog 2009., jer takav doprinos ne postoji u većini europskih zemalja. Dodatni zdravstveni doprinos iznosi od 1 do 3 posto prosječne mirovine, ovisno o tome prelazi li iznos prosječne mirovine 5.507 kuna ili ne.

U umirovljeničkom sindikatu također drže kako se teret doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje treba pravično podijeliti na osiguranike/radnike i poslodavce, odnosno da polovicu tereta snose poslodavci.

Sindikat umirovljenika: Nemoguće je rezati po 'istome kalupu'

U Hrvatskoj je praksa da doprinose u iznosu od 20 posto iz plaće snose radnici, a doprinose za zdravstveno osiguranje na plaću u iznosu od 15 posto snose poslodavci, čime je, smatra SUH, narušena socijalna ravnoteža.

Uz zahtijev da najniža mjesečna osnovica bude jednaka visini minimalne bruto plaće, SUH napominje kako osnovica iznosi 2.779 kuna, dok je minimalna bruto plaća 3.017 kuna. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene