Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stanje je alarmantno'

Sindikat radnika i braniteljske udruge podupiru pregovore Vlade s MOL-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat radnika, braniteljske udruge te kompanije u svojem priopćenju navode kako podupiru najavljeni početak pregovora Vlade s MOL-om.

Sindikat radnika INA-e i društava INA-e Zagreb 'Inaš' i braniteljske udruge te kompanije podupiru najavljeni početak pregovora Vlade s MOL-om i izražavaju zadovoljstvo što je, kako navode u današnjem priopćenju, Vlada napokon shvatila da je stanje u INA-i alarmantno.

Drago nam je da je Vlada napokon odlučila raditi svoj posao i kao 45-postotni vlasnik INA-e zaštiti hrvatske nacionalne interese i energetsku neovisnost zemlje i nadamo se da će pregovarački tim tijekom pregovora održati čvrsti stav kojeg je jučer Vlada demonstrirala i voditi brigu o očuvanju radnih mjesta i vertikalne integriranosti naftne kompanije koja je desetljećima bila pokretač hrvatskog gospodarstva, navodi se u priopćenju iz sindikata.

Predsjednica sinidikata Inaš Maja Rilović poručuje kako je nakon tri prosvjeda radnika INA-e i niza prosvjednih akcija kojim su 'ukazali na svođenje najveće hrvatske naftne kompanije na običnu MOL-ovu podružnicu, Vlada napokon shvatila da je stanje u INA-i alarmantno'.

Pročitajte i ovo Zgrada Ine vlada pozdravlja odluku INA i MOL postigli dogovor o stjecanju OMV-ovog udjela u OMV-u Slovenija Slika nije dostupna Nakon prosvjeda INA odgovara sindikalcima: Cilj nam je postići veću kvalitetu poslovanja

>>Pregovori Vlade s MOL-om: 'Neke se stvari trebaju raspraviti kako bi Ina bila bolja nego danas'


Sindikat najavljuju da će nastaviti s aktivnostima sve dok Uprava INA-e ne omogući stvarni socijalni dijalog o pravima radnika i upravljanju INA-om, što smatraju bitnim za budućnost kompanije i njenih radnika. Upozoravaju i da je to tek prvi korak u zaustavljanju sustavnog kršenja obaveza MOL-a definiranih u Ugovoru o strateškom partnerstvu.

Ocjenjuju neprihvatljivim da se rafinerija Sisak pretvara u skladište derivata iz Mađarske i radi četiri puta manje od stvarnih mogućnosti, a da MOL nema nikakve planove izvršiti svoju obavezu modernizacije.

Podaci koje je Vlada dala potvrđuju ono što mjesecima ponavljamo, a to je da su nam potrebna hitna ulaganja u nova plinska i naftna polja, prije nego što iscrpimo i zadnje kapi nafte i plina iz prastarih nalazišta realiziranih prije deset i više godina, a slična je situacija u svim djelatnostima, što utječe na sve djelatnike INA-e, ističe, kako se navodi u priopćenju, predsjednica sinidkata Inaš Maja Rilović.

Sindikat još jednom upozorava i na projekt 'Postanite poduzetnik' kojim se benzinske postaje daju u franšizu privatnim poduzetnicima i ističe da njegova implementacija za sve zaposlenike uključene u program znači trenutačan raskid ugovora o radu s INA-om, čime gube sva stečena prava i otvara se prostor za drastično smanjenje plaća i daljnje otkaze, te dugoročno dovodi do devastacije maloprodaje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene