Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamrzavanje plaća

Sindikati protiv zamrzavanja plaća u školstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić zatražio je danas od premijera Ive Sanadera da od zamrzavanja plaća izuzme one djelatnosti u državnim i javnim službama koje imaju prosječne ili ispodprosječne plaće, a među kojima su i zaposleni u školstvu.

'Svako rješenje za koje se Vlada odluči treba biti pravedno. Oni s najnižim plaćama zamrzavanje trebaju najmanje osjetiti. Potrebno je voditi računa o nejednakostima koje postoje među pojedinim državnim i javnim djelatnostima, ali i razlikama koje postoje unutar pojedinih djelatnosti', ističe Stipić u današnje otvorenom pismu premijeru Ivi Sanaderu.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni"

Podsjeća da su prosječne plaće u obrazovanju u posljednje dvije godine niže ili na razini prosječnih plaća u državi. 

>> Sindikati ne prihvaćaju zamrzavanje plaća

'Prosječne plaće u osnovnom školstvu u istom su razdoblju znale biti i 500 kuna niže, a u srednjem školstvu i do 200 kuna niže od prosječnih plaća u državi. Zaostajanje za javnom upravom i zdravstvom kretalo se od 500 do 1000 kuna mjesečno. Sve ovo treba sagledati u kontekstu važnosti odgoja i obrazovanja, složenosti nastavničkog posla i iznimno velikog broja visoko obrazovanih zaposlenika u osnovnom i srednjem školstvu'.

Predsjednik Sindikata Preporod stoga traži od Sanadera da još jednom razmotri mogućnost selektivnosti u najavljenim mjerama smanjenja državne i javne potrošnje. 'Ceste i mostovi jesu važni. No ne postoje hrvatski građani zbog cesta i mostova, nego svi ti kilometri mostova i cesta postoje radi hrvatskih građana!', ističe Stipić u pismu premijeru Sanaderu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene