452266
452266
452266
452266
452266

Sindikat policijskih službenika najavio da će tužiti državu

  • , 03.10.2016., 15:59
  • Autor:
  • komentara

Sindikat policijskih službenika požalio se kako ni nakon tri mjeseca nisu dobili odgovor iz Vlade kojoj su pidali povodom Dodatka sporazumu o osnovici plaće u državnim službama.

 
 
 
 
Policajci (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Policajci (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Sindikat policijskih službenika podsjetio je kako su u srpnju pisali premijeru Tihomiru Oreškoviću, s upitom zbog čega Vlada nije primijenila odredbu Dodatka sporazumu o osnovici plaće u državnim službama od 23. 3. 2009. kojeg je zaključila sa sindikatima državnih službi dana 2. 8. 2012. godine, a kojom je bila u obvezi s 1. 1. 2016. godine automatski povećati 6% osnovicu za plaću u državnoj službi.

''Na naš dopis Vlada RH se nije niti nakon skoro tri mjeseca udostojila bar formalno odgovoriti, a u njemu smo najavili da ćemo započeti s postupkom koji je preduvjet za utuženje navedenog prava budući da i reprezentativni sindikati u državnoj službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN) o ovom pravu zaposlenika MUP-a mudro šute.

Naime, službeni pokazatelji ukazali su na poboljšanje stanja odnosno rast realnog BDP-a na međugodišnjoj razini 2 i više posto za dva uzastopna tromjesečja 2015. godine, stoga se osnovica za plaću u državnim službama trebala u siječnju 2016. godine automatski primijeniti i povećati za 6% te iznositi 5.415,37 kuna bruto, a ne kao do sada 5.108,84 kuna bruto, sukladno navedenom Sporazumu kojeg je Vlada RH zaključila sa sindikatima državnih službi dana 2. 8. 2012. godine.

Obzirom da nas Vlada RH ignorira, kao i primjenu navedenog Sporazuma te svakodnevno čini štetu državnom proračunu jer je evidentno da će uslijediti tužbe koje će dodatno opteretiti državni proračun s kamatama i sudskim troškovima, a reprezentativni sindikati državnih službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN) kada je u pitanju ovo pravo zaposlenika MUP-a mudro šute, Sindikat policijskih službenika, kako je i najavio, kreće ovaj mjesec s utuženjem navedenog prava, a nakon realizacije prvih tužbi pozvat ćemo sve članove sindikata na podnošenje tužbi kako bi realizirali navedeno pravo uključujući i zakonom predviđene zatezne kamate koje teku od dana kada je trebala biti primjena navedenog prava tj. 1. 1. 2016. godine.

Na ovakav način prvih tužbi odlučili smo se iz razloga jer nam nije poznato kakav su dogovor sklopili reprezentativni sindikati državnih službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN) s Vladom RH, prilikom sastanka s potpredsjednikom gosp. Božom Petrovom u proljeće ove godine, i da li takav 'dogovor' utječe na dobivanje spora, stoga nismo željeli pozvati sve članove na podnošenje tužbi kako im ne bi prouzročili sudske troškove zbog gubitka spora.

O ishodu prvih tužbi obavijestit ćemo Vas pravovremeno i ovisno o njima pozvati sve članove na podnošenje tužbi putem Sindikata policijskih službenika koje će za njih biti besplatne i bez ikakve naknade odvjetniku'', priopćili su iz sindikata..

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se