Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin na Volovčici

Orepić o ubojstvu: ''Policija je odradila svoj posao''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat policijskih službenika priopćenjem se oglasio o kritikama njihova rada koje, kako kažu, „potiču i usmjeravaju građane na nepovjerenje u rad policije“.

Hrvatska policija odradila je svoj posao u slučaju Kristine Krupljan, koju je u srijedu navečer u Zagrebu ubio njen bivši mladić, izjavio je ministar policije Vlaho Orepić u Trilju gdje je obišao Tranzitni centar za strance i Postaju granične policije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Njemačkoj U psihijatrijskoj klinici ubijen liječnik, u blizini pronašli muškarca oblivena krvlju Danka Ilić Tijelo nije pronađeno Načelnik policije o Dankinim ubojicama: "Oni o tome govore hladno, kao da su udavili mače". Otkrio i moguće razloge zašto kriju gdje je tijelo djevojčice

"Nemili događaj se dogodio kako se dogodio, ali odgovorno tvrdim da je policija postupila u skladu sa svim svojim obvezama kroz cijelu proceduru i kronologiju događanja vezano uz počinitelja i žrtvu. Čak i onda kada su bile mjere zabrane pristupa žrtvi. U tom momentu policija je sva svoja saznanja dala pravosudnim tijelima", kazao je ministar, dodavši da je mjera zabrane približavanja žrtvi bila povučena.

Sindikat policijskih službenika također se priopćenjem se oglasio o kritikama njihova rada koje, kako kažu, „potiču i usmjeravaju građane na nepovjerenje u rad policije“.

"Posljednji takav slučaj je izvještavanje o tragičnom ubojstvu djevojke Kristine Krupljanu Zagrebu od strane Davida Komšića u kojem neki mediji doslovno krive policiju zbog tragičnog događaja aludirajući pritom na propuste u njenom postupanju bez da su se u konkretnom slučaju upoznali o stvarnim činjenicama i ovlastima policije“, poručuju iz sindikata.

Kažu kako se policija često proziva zbog činjenice da su pojedini osumnjičenici za teška kaznena djela na slobodi.

"Da je sud bio brži, ubojica bi bio u zatvoru"

„Iako policija u konkretnim slučajevima odradi svoj posao u granicama zakonom danih ovlasti, a koji je pronalazak, hvatanje i prijavljivanje počinitelja prekršaja i kaznenih djela, te u određenim slučajevima sama predaja počinitelja nadležnim institucijama tj. sudovima. Svima nam je poznato da je rak-rana našeg društva sporo i neučinkovito pravosuđe i da se takve osobe puštaju na slobodu, a postupci protiv njih vode predugo, čime sama svrha kažnjavanja i generalna prevencija gube svoj smisao“, poručuju iz Sindikata.

Smatraju kako bi David Komšić bio u zatvoru da je sud bio brži i učinkovitiji.

„Naprijed navedenom govori dovoljno i činjenica da je David Komšić u travnju 2016. godine s vozilom usmrtio pješaka, oca osmero djece, nakon čega je od strane policije prijavljen, kao i za niz drugih kaznenih djela, ali kazneni postupci pred nadležnim tijelima nisu bili dovršeni. Možemo s pravom konstatirati da pravna država u konkretnom slučaju nije djelovala učinkovito s izricanjem adekvatne i brze kazne kojom bi počinitelju pokazala da je njegovo ponašanje zabranjeno i društveno neprihvatljivo, a njegovo naknadno vrijeđanje policijskih službenika to samo i dokazuje“, poručuju iz sindikata.

"Mizerna plaća i život u opasnosti"

Ističu kako je policijski posao izrazito težak jer „policijski službenici uz mizernu plaću svakodnevno izlažu svoj život i zdravlje pogibelji kako bi zaštitili živote drugih ljudi i njihovu imovinu te smo pomalo već umorni od ovakvih događaja koji dodatno i nas frustriraju kao policijske službenike“.

„Naime, kako se pomiriti s činjenicom da vas svakodnevno prozivaju mediji za posao koji ste odradili pošteno, savjesno i po pravilima struke, a s druge strane nakon toga gledate te iste počinitelje koje ste prijavili kako se slobodno šeću i smiju vam se u lice, iako znate da im je mjesto sasvim negdje drugdje. Policijski službenici se isto tako u svim tim sudskim postupcima šikaniraju kao svjedoci te dodatno od institucija izlažu opasnosti jer im se u nazočnosti kriminalaca čitaju njihovi osobni podaci. U ovom konkretnom slučaju, kao i u mnogim drugim, zakazale su institucije koje imaju obvezu te i takve osuditi i dati im do znanja da je ovakvo ponašanje nepoželjno i da se strogo kažnjava s kaznom zatvora“, tvrde u sindikatu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene