450809
450809
450809
450809
450809

Sindikat od Ministarstva traži žurno rješavanje statusa 179 doktoranada

  • , 20.09.2016., 14:14
  • Autor:
  • komentara

Sindikat od Ministarstva traži žurno rješavanje radno-pravnog statusa 179 doktoranada iz 2015. godine.

 
 
 
 
Neizvjesna sudbina doktoranada (Video: Vijesti u 17h)
Neizvjesna sudbina doktoranada (Video: Vijesti u 17h)

Nezavisni sindikat znanosti i obrazovanja upozorio je u utorak na probleme prve generacije doktoranada, njih 179 koji su se zaposlili po natječaju provedenom 2015., a čiji je radno-pravni status tadašnje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pogrešno osmislilo i provelo protuzakonito.

Te se 2015. godine po prvi puta zapošljavanje doktoranada financirano kroz Hrvatsku zakladu za znanost, no to nije pratila i nova zakonska regulativa da ih se zapošljava kao posebnu kategoriju već ih se zapošljavalo na pogrešna radna mjesta stručnih suradnika, kako bi sustavu bili što jeftiniji, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Vilim Ribić, obrazloživši da su trebali biti zaposleni na radna mjesta asistenta.

Takav neadekvatan model zapošljavanja predviđa i da se s doktorandima sklapaju dva uzastopna ugovora na određeno vrijeme za dva različita radna mjesta koji ukupno traju dulje od tri godine bez da je takva mogućnost predviđena zakonom ili kolektivnim ugovorom, objasnio je potpredsjednik sindikata Tvrtko Smital.

Nasuprot stavu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da je jedino ispravno rješenje za nastalu situaciju da se za te doktorande napravi prekid radnog odnosa na dva mjeseca i ponovo ih se zaposli na određeno vrijeme putem de facto fiktivnog javnog natječaja, sindikat je mišljenja da se stanje može riješiti tako da se s njima potpišu aneksi ugovora na vrijeme koje im je dovoljno da izrade i obrane doktorate.

Uz to, mišljenja su u sindikatu da im treba isplatiti i razliku plaće od mjesta stručnog suradnika na kojem su bili protuzakonito zaposleni do plaće asistenta, a što mjesečno iznosi 740,80 kuna neto.

Ribić je rekao da je s drugom generacijom doktoranada taj problem riješen, te pozvao Ministarstvo da bude hrabrije i bez administrativnih zavrzlama pod žurno riješi i problem za njih 179 iz prve generacije.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se