Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Sindikat:

'Nezakoniti otkazi radnicima HŽ Infrastrukture'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat prometnih vlakova Hrvatske upozorio je u utorak na "nezakonit progon radnika HŽ Infrastrukture", odnosno na izvanredne otkaze ugovora o radu osmorici radnika te tvrtke.

Zamjenik predsjednika sindikata Mario Grbešić ustvrdio je na konferenciji za novinare da su radnici dobili otkaze potpuno nezakonito i neutemeljeno, pa bi provedba te odluke bila pravni presedan u Hrvatskoj. Radi se o šest referenata, bivšoj šefici službe i bivšem direktoru Nekretnina koji su dobili izvanredne otkaze, a njihov je posao bio da pripremaju i predlažu odluke i materijale za čije je donošenje nadležna Uprava HŽ Infrastrukture.

Pročitajte i ovo Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Koji je smisao? Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!" Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar"

Oni nisu donosili odluke i ne mogu biti odgovorni za njihovu provedbu. Radi se o ljudima s višegodišnjim iskustvom, nikada nisu bili opomenuti niti im je izrečena stegovna mjera, pa se čini kako iza odluke o otkazima stoji
namjera da se oslobode radna mjesta za primanje radnika izvana, drži Grbešić.

Sindikat je o tome izvijestio saborske zastupnike, čelnike poltičkih stranaka i Ured predsjednice Republike odakle je dobio odgovor da su o tome izvijestiili inspekciju rada i resorno ministarstvo tražeći pojašnjenja zašto dolazi do takvih odluka u HŽ Infrastrukturi.

Grbešić je rekao kako Uprava i dalje inzistrira na provedbi odluka bez ikakvih zakonskih temelja, a ostaje nejasno zašto je radnicima izrečena najteža stegovna mjera - izvanredni otkaz ugovora o radu. Sindikat će radnicima pružiti svu pravnu zaštitu i zatražiti odgovornost onih koji su sudjelovali u donošenju nezaknitih odluka, najavio je Grbešić.

Po njegovim riječima, nakon promjene Uprave u kolovozu prošle godine u HŽ Infrastrukturi dolazi do nereda, straha i nesigurnosti među radnicima, što je kulminiralo otkazima za osmero radnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene