Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinuti

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije razočaran pregovorima Mosta s dvjema koalicijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić izrazio je u srijedu razočaranost pregovorima Mosta s Domoljubnom i koalicijom Hrvatska raste, ocijenivši ih kao pregovore društveno neodgovornih osoba koje streme neoliberalnom kapitalizmu u kojemu će "bogati postati još bogatiji, a siromašni još siromašniji".

"Ovo što pratimo postaje pomalo zabrinjavajuće s pozicije sindikata i radništva, jer se ti razgovori uglavnom svode na to tko će se kome pridružiti i tko će doći na vlast. Dvije najveće stranke i njihovi koalicijski partneri nude sve, netko i sebe da bi netko došao, a netko ostao na vlasti", poručio je Bulić s konferencije za novinare u Puli.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Slika nije dostupna Tražit će pisana očitovanja MOST odustao od klauzure na Plitvicama, pregovori bi trebali završiti do srijede

Izrazio je zabrinutost što pregovarači, kako je rekao, njeguju izuzetno ružan neoliberalni kapitalizam, zapitavši se gdje su u toj priči radništvo, umirovljenici, zdravstvo te mirovinski i obrazovni sustav. Sindikat je, dodaje, zabrinut i traženjem daljnje fleksibilizacije radne snage, premda su radnici izmjenom Zakona o radu "došli u situaciju da su praktički postali robovi".

PETROV GOST DNEVNIKA NOVE TV Je li istina da su se već dogovorili s HDZ-om?

"Traženje konkurentnosti našeg gospodarstva na svjetskoj razini su obične floskule i gluposti koje nemaju veze s ničim, jer danas imamo situaciju da je gotov proizvod, koji se uveze iz država gdje je skroz jeftina radna snaga, za 20 posto jeftiniji nego samo repromaterijal koji bi došao u Hrvatsku da se napravi jedan takav proizvod. Problemi su drugdje, propadanje malih i srednjih poduzeća ili obrta u Hrvatskoj su rezultat uvozničke mafije", istaknuo je Bulić.

Osvrnuvši se na predloženu reformu jedinica lokalnih samouprava kazao je kako za sindikat nije najveći problem u broju općina, gradova i županija, već u "političkoj hobotnici koju su stvorili političari na razini jedinica lokalne samouprave, sa svojim dugogodišnjim pozicijama u koju su uvučeni i porezni sustav države, pravosuđe, policija i državno odvjetništvo, a sve na štetu građana".

"Tu hobotnicu treba uništiti, i to na način da netko ne može biti na istoj funkciji više od četiri godine", rekao je i ponovio kako je sindikat razočaran pristupom pregovorima o sastavljanju nove vlade. Kao jedinu pozitivnu stranu u tome smatra to da se u budućnosti neće dešavati "s jedne strane bahatost, arogancija i omalovažavanje, a s druge strane nacionalizam pod krinkom domoljublja". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene