Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Butković pozvao obje strane na sastanak

Sindikat Croatia Airlinesa ne odustaje: "Najava štrajka nije probni balon"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik sindikata ORCA-e Albin Hotić potvrdio je kako će dio djelatnika nacionalne zrakoplovne kompanije Croatia Airlines stupiti u štrajk 8. kolovoza ako Uprava ne ispuni zahtjeve tog sindikata, i naveo da djelatnici nemaju kolektivni ugovor, a negoduju i zbog čestih izmjena rasporeda rada.

Piloti, kabinsko osoblje i dio mehaničara okupljenih u sindikatu Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavili su da će stupiti u štrajk 8. kolovoza u 6 sati.

Pročitajte i ovo Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza Trajat će dva dana Počeo štrajk javnog prijevoza u Njemačkoj: U nekim mjestima neće voziti ništa

Iako je Uprava Croatia Airlinesa na konferenciji za novinare poručila da ima spremne ugovore o najmu zrakoplova i posada kojima će se nadomjestiti štrajkači, sindikat ne odustaje od štrajka.

"Djelatnici ne mogu imati kvalitetan obiteljski život"

Odvjetnik ORCA-e je kazao kako je Uprava paušalno i nekorektno ustvrdila da iza štrajka stoji 50 ili 100 ljudi.

"Sindikat želi kolektivni ugovor, a Uprava cijelu priču svodi na materijalne zahtjeve ne spominjući promjene rasporeda rada, koje su postale svakodnevica, a ne iznimka", rekao je Hotić ističući da djelatnici teško podnose takve uvjete rade, pa primjerice ne mogu imati kvalitetan obiteljski život.

Navodi kako deset godina na neodređeno nije zaposlena niti jedna stjuardesa, a djelatnike se zapošljava na određeno ili preko agencija. Ističe da prosječne aviokompanije na plaće obično troše 25 posto prihoda, dok Croatia Airlines troši 15 posto.

"Ako se ne otvori put za dogovor, štrajk je siguran"

"Da bi do krajnjih granica podigao efikasnost poslodavac dozvoljava odlazak 40 posto pilota i aviomehaničara, dok administrativno osoblje ostaje isto. Upravo takav scenarij sindikat želi spriječiti. Ako se ne otvori put za dogovor, štrajk je siguran", naglašava Hotić.

Dodao je kako je štrajk rezultat ranijih događaja, pa podsjeća da od 31. prosinca 2016. godine djelatnici nemaju kolektivni ugovor. Smatra kako su pregovori bili pasivni sa strane poslodavca, koji nije htio pregovarati nego je postavljao ultimativne prijedloge, pa je stoga u lipnju na skupštini Organizacije radnika Croatia Airlinesa odlučeno da se ide u štrajk

"Iscrpili smo sve opcije"

Antonio Čorak, član predsjedništva ORCA kazao je kako su iscrpili sve opcije.

"Zadnje što nam ostaje je industrijska akcija ili štrajk za koji smo se odlučili od utorka. Štrajk će trajati dok ne potpišemo kolektivni ugovor ili dok se ne dogovorimo za neki oblik tj dok štrajkaški odbor ne donese neku drugačiju odluku o prekidanju štrajka.
Moramo određeni broj letova odraditi i ti svi letovi koje moramo odraditi će biti odrađeni to je nekih 30-40 posto letova, a ostalo će firma pokušati iznajmiti avione da odradi što je više moguće letova", kazao je Čorak.

Čorak je u razgovoru s reporterom  Domagojem Mikićem u Dnevniku Nove TV kazao kako najava štrajka nije probni balon.

"Mi smo štrajk najavili za utorak, no do tada ima još pet dana. I dalje smo spremni za konstruktivni dijalog, kako s poslodavcem tako i s vlasnikom Croatia Airlinesa.Mi nismo imali zahtjeve, već prijedloge izmjena kolektivnog ugovora koji je istekao početkom ove godine. Tražili smo da prođemo kroz svaki od naših zahtjeva, ali poslodavac je inzistirao na potpisivanju starog kolektivnog ugovora koji je za većinu radnika nepovoljan", kazao je Čorak. 

Butković pozvao obje strane na sastanak

Ministar Oleg Butković pozvao je predstavnike obiju strana na sastanak, a na kojem će saslušati njihove zahtjeve.

"Ne osporavamo ničije pravo na borbu za socijalna prava, ali štrajk organiziran u jeku turističke sezone, može prouzročiti negativne učinke, ne samo na promet, turističku sezonu, već i na poslovanje Croatia Airlinesa", kazao je Butković. (Hina/D.M.)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene