Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo stručni kriteriji

Šimonović: Više ne u pravosuđe po babi i stričevima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Šimonović ustvrdio je danas da se u pravosuđe više neće moći dolaziti i napredovati po babi i stričevima, nego samo prema stručnim kriterijima.

Govoreći na otvorenju okruglog stola ‘Objektivni i transparentni kriteriji za imenovanje i napredovanje pravosudnih dužnosnika’ Šimonović je ustvrdio kako će promjene zakona kojima je svrha ojačati neovisnost pravosuđa obilježiti hrvatsko pravosuđe sljedećih desetljeća. Riječ je o zakonu o sudovima, državnom odvjetništvu Državnome sudbenom vijeću i Pravosudnoj akademiji, a novine su jačanje objektivnih i transparentnih kriterija za izbor i napredovanje sudaca, unaprjeđenje obrazovanja pravosudnih dužnosnika, što treba dovesti do jačanja neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi pomoćnik za ljudska prava Šimonović: Dobio sam nalog da odgodim prelazak Slika nije dostupna Riješena polovica predmeta Šimonović: Visoki prekršajni sud smanjio zaostatke za 50 posto

Predložene promjene nadići će jednu vladu i jedan saziv Sabora pa je iznimno važno da one dobiju konsenzus saborskih zastupnika i struke, rekao je ministar na skupu u Hrvatskoj obrtničkoj komori na kojem su bili suci, državni odvjetnici, zastupnici i diplomati Europske komisije i država članica EU-a. Predsjednik Vrhovnoga suda Branko Hrvatin rekao je da suci, za razliku od političara, ne trebaju popularnost, no, kako je dodao, potrebno im je zadobiti povjerenje. O nepotizmu u sudstvu govori se paušalno, istaknuo je te ustvrdio kako ga u sudstvu i tužiteljstvu ima sigurno dvostruko manje nego u drugim profesijama.
Također je rekao da treba razmotriti zakonske prijedloge o novom načinu imenovanja sudaca i državnih odvjetnika jer bi ulazak u te profesije trebalo dopustiti i onima koji neće pohađati Državnu školu za pravosudne dužnosnike. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić podupro je Zakon o Pravosudnoj akademiji, a zauzeo se za to da se pri napredovanju u državnom odvjetništvu više vrednuje praksa. Istaknuo je i da u proračunu treba osigurati više novca za Pravosudnu akademiju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene