Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivni intervju

Šimonović: Ograničavanje definicije braka ne spada u Ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava.

Gospodine Šimonović, trenutačno stanje u Hrvatskoj - jučer više od 700 ljudi koji su predali potpise za referendum da se ograniči definicija braka. Danas povorka ponosa? Koji je vaš stav?

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda

Ja mislim da je potpuno legitimno pravo na različita shvaćanja. Ja svoja shvaćanja imam, a ona su zasnovana na ljudskim pravima tako i pravima istospolnih zajednica.

Dakle, vi ste protiv toga da se u Ustav unese odredba koja definira brak?

Ja mislim da to ne spada u Ustav. Ustav treba regulirati druga pitanja.

Primjer ste da je naša diplomacija jako uspješna. Možemo li možda jednoga dana očekivati da na mjesto glavnog tajnika UN-a dođe možda i Hrvat?

Mislim da bi puno bilo, ne nužno Hrvatska, kad bi istočna Europa imala kandidata za glavnog tajnika u narednim izborima.

Kada se osvrnemo na pregovore s Europskom unijom u kojima ste i sami sudjelovali, što mislite jesmo li griješili i griješimo li po nekim pitanjima i danas?

Taktičke greške da, strateške ne.

>>
U Hrvatskom saboru obilježena 20. obljetnica ulaska u UN

Šesnaest je dana ostalo do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kako na nas gleda svjetska zajednica, UN?

Trebaju im priče o uspjehu i mislim da će se, zapravo, na primjeru Hrvatske pokazivati 'vidite da se može da je jedna država, koja je prošla kroz sito i rešeto, može, ako se trudi, ako se mobiliziraju sve snage'.

Kako Ujedinjeni narodi komentiraju ulogu Vuka Jeremića kao predsjednika skupštine UN-a. Zalaže li se za opću stvar ili za interese Srbije?

Tu je bilo kritika na račun da se jedna funkcija previše dovodi u kontekst nacionalnih interesa. Ja sam dio tajništva UN-a i dalje od toga ne bih smio komentirati.

Predsjednik Srbije izjavio je da će doći na Državnu proslavu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji pod uvijetom da Kosovo ne dobije pozivnicu.

Mislim da je Josipovićeva reakcija bila vrlo primjerena mi smo dužni sve države tretirati jednako, a njihovo je suvereno pravo da na to reagiraju kako oni žele.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene