Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šimonović najavio donošenje Sudskog poslovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudski poslovnik i Poslovnik o pogodnostima zatvorenika, dvije su mjere koje će biti donijete i prije sjednice Hrvatskoga sabora u srijedu, na kojoj bi se trebalo raspravljati o paketu antimafijaških zakona, najavio je na sjednici Vlade ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Poslovnikom o pogodnostima, uz ostalo će definirati mogućnost izlaska zatvorenika na vikende, njihovom smještaju na zatvoreni, poluotvoreni ili otvoreni dio kaznionica. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Suprotno ustavnim načelima Ustavni sud ukinuo dio Poslovnika Hrvatskog sabora: Nema više vjerodostojnih tumačenja zakona Slika nije dostupna Mesić stao uz Sanaderove ministre

Odluka o tome donosit će se na temelju sigurnosne procjene koju će davati nadležni organi Ministarstva unutarnjih poslova, najavio je Šimonović.

Sudskim poslovnikom definirano je osnivanje tzv. uskočkih sudova u četiri glavna centra, a koji će se isključivo baviti organiziranim kriminalom, rekao je.

Uz suce, u tim će odjelima biti i administrativni djelatnici, kazao je Šimonović, posebno pritom apostrofirajući princip tajnosti.

U povodu ubojstva novinara i suvlasnika tjednika 'Nacional' Ive Pukanića i šefa marketinga u 'Nacionalu' Nike Franjića, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je kako je MUP poduzeo opsežne istražne radnje koje će trajati sve do razrješenja slučaja. Napominje kako je još prerano govoriti o motivima i počiniteljima tog zločina.

'Istraga je krenula vrlo široko, nadam se da ćemo uskoro imati rezultate', kazao je Karamarko koji smatra kako to 'neće utjecati na sliku sigurnosti u Zagrebu i u zemlji'.

Karamarko je, kao i premijer Ivo Sanader, na sjednici izrazio sućut obiteljima i prijateljima poginulih te redakciji 'Nacionala'.

'U Hrvatskoj kriminal neće pobijediti. U Hrvatskoj će pobijediti pravna država i Hrvatska će biti sigurna zemlja', rekao je premijer Sanader i ponovio kako nema razloga za uvođenjem izvanrednog stanja već za podizanjem mobilizacijskih mjera koje su usuglašene na posljednje dvije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Premijer je ponovio kako se radi o paketu antimafijaških zakona kojima se predviđaju izmjene zakona o kaznenom postupku, zakona o policiji, stvaranje DNA-a zbirke osuđenika, intenzivnijem uključivanju pravosuđa preko uskočkih sudova, kao i intenzivnijem uključivanju ministarstva financija i porezne uprave. 

Sanader je dao i punu potporu svim institucijama koje rade na umrežavanju državnog aparata, a vezano za uvođenje osobnog identifikacijskog broja. Tu nećemo tolerirati nikakvo kašnjenje, poručio je premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene