Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najava konkretnih akcija

Šimonović: 2009. suzbit ćemo organizirani kriminal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godina 2009. bit će godina konkretnih akcija u suzbijanju korupcije i organiziranoga kriminala, osobito zapljene kriminalno stečene imovine, izjavio je u petak u Zagrebu hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

'Za Hrvatsku je 2009. godina akcije. Sa sastavljanja strategija, akcijskih planova i promjene zakonodavstva kreće se u akciju', rekao je Šimonović na konferenciji za novinare nakon ministarskog foruma 'Pravosuđe i unutarnji poslovi - EU i zapadni Balkan'. 

Pročitajte i ovo Europol - 2 Osobna karta kriminala Kriminalne mreže duboko su infiltrirane u sve pore društva, a u europskim bandama visoko kotiraju i Hrvati: "Više se ne možete skrivati" Prosvjed Kaos na ulicama VIDEO Prosvjednici bacaju molotovljeve koktele na zgradu albanske vlade: Optužuju premijera za nepotizam i korupciju

>> Šimonović: U sukobu nitko nije bio anđeo, ali je jasno tko je bio vrag

'Uspjeh pregovora s EU mogu donijeti samo rezultati. I rezultata će biti', rekao je Šimonović, dodajući da će oni ohrabrujuće djelovati i na europski put ostalih zemalja regije.

Suradnja EU i zemalja zapadnog Balkana u suzbijanju korupcije i organiziranoga kriminala bila je glavna tema 6. ministarskog foruma koji je okupio visoke predstavnike Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe, EU, Europske komisije i specijaliziranih agencija EU.

Michele Alliot-Marie, francuska ministrica unutarnjih poslova i predstavnica Predsjedništva EU, izjavila je da kriminal ne poznaje granice pa se regionalnim kriminalnim mrežama moraju suprotstaviti mreže policije i pravosudnih tijela.

'Na tome želimo zajedno raditi sa zemljama zapadnog Balkana koje žele postati članice EU, a neke će to ostvariti vrlo brzo', rekla je Alliot-Marie.

Po njezinim riječima, na forumu je dogovoreno nekoliko konkretnih mjera suradnje policijskih i pravosudnih služba u suzbijanju transnacionalnih kriminalnih aktivnosti, trgovine ljudima, oružjem i ilegalnih migracija.

Zajednička izobrazba i priprema operacija, otvaranje baze podataka o trgovcima oružjem, razmjena zakona i procjena prijetnji zajedničkoj sigurnosti konkretne su zadaće na kojima će raditi policije zemalja zapadnog Balkana s kolegama iz EU te sa specijaliziranim agencijama EUROPOL, EUROJUST i FRONTEX.
Francuska ministrica pravosuđa Rachide Dati istaknula je važnost izobrazbe sudaca u progonu počinitelja kaznenih dijela organiziranog kriminala. 'Što su suci obrazovaniji, to ćemo više vjerovati njihovim presudama', rekla je Dati i najavila da će hrvatska i francuska vlada uskoro zajednički osnovati visoku školu za suce u Hrvatskoj.

Predstavnici Češke, koja polugodišnje predsjedanje EU-om preuzima u siječnju 2009., najavili su da će, kao i tijekom francuskog predsjedanja, borba protiv korupcije i organiziranoga kriminala biti prioritet Unije.

Češko predsjedništvo usredotočit će se na europsku politiku na granicama, pri ćemu će zemlje zapadnog Balkana biti u vrhu prioriteta, najavili su visoki češki dužnosnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene