Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju učinak?

'Preporuke Europske komisije za mirovinski sustav su neprihvatljive'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja neprihvatljivima je ocijenio preporuke Europske komisije vezane uz restriktivne mjere u mirovinskom sustavu, upozorivši kako se jačom penalizacijom i produljenjem dobi za odlazak u mirovinu riskira stampedo odlazaka u prijevremenu mirovinu i deset tisuća novih umirovljenika koji u mirovinu ne moraju ići.

Hrelja je danas na konferenciji za novinare u Saboru za preporuke Europske komisije kazao kako nemaju nikakav kratkoročni učinak za mirovinski sustav niti za njegovu financijsku održivost, "ali imaju dugogodišnje opterećenje ukoliko se s njima nastavi". "Europski birokrati su se uhvatili dobi od 67 godina iako Hrvatska nikakvih temelja za takvu normu nema", poručio je.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte

Napomenuo je da će se, prema demografskim kretanjima, prosjek starosti u Hrvatskoj tek 2030. izjednačiti s prosjekom starosti u EU, "dakle još nećemo biti blizu Švedske ili nekih drugih zemalja s visokim standardom".

Hrelja: Prokletstvo Mirne i Arene su njihove nekretnine

Hrelja je istaknuo kako nije dobro pred Hrvatsku stavljati zahtjev s povećanjem penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu, rekavši da hrvatski građani već za nedostatak 8 posto staža plaćaju 20 posto penalizacije, i to doživotno.

"Ove mjere nikako ne rješavaju gorući problem Hrvatske - nezaposlenost mladih, a ako ostavljamo što starije ljude u svijetu rada, mladi nikada neće doći na red da zamijene starije", zaključio je Hrelja.

Osvrnuo se i na jučerašnji posjet poplavljenim područjima, rekavši kako će od Ministarstva socijalne skrbi tražiti da se organiziraju ekipe koje će imati zadaću pomoći u kući građanima treće životne dobi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene