459099
459099
459099
459099
459099

Podnio ostavku zbog nemogućnosti da procesuira slučaj ministra znanosti

  • , 01.12.2016., 20:39
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić podnio je ostavku zbog nemogućnosti da procesuira slučaj navodnog plagijata ministra znanosti Pave Barišića, potvrdio je Silobrčić Hini u četvrtak navečer.

 
 
 
 
Pavo Barišić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Pavo Barišić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Odbor je dobro funkcionirao dok se nije pojavio jedan slučaj, kazao je Silobrčić odgovarajući na pitanje o razlozima ostavke te je najavio da će se odsad još slobodnije zauzeti za rješavanje takvih problema u hrvatskoj znanosti.

Silobrčić ostaje član Odbora dok ga, kako kaže, Sabor ne smijeni, a to bi, dodaje, moglo biti uskoro.

Silobrčić se našao izložen kritikama i pozivima da ga se smijeni nakon što je na dnevni red sjednice Odbora stavio predmet povezan s navodnim plagijatom ministra Pave Barišića.

Prema prethodnim Silobrčićevim izjavama, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi je našao četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na aktualnog ministra Pavu Barišića te će one biti razmotrene na sjednici Odbora.

Odbor će razmotriti sve četiri prijave i vidjeti ima li osnove da se one uzmu za predmet, a potom će izreći svoje mišljenje, rekao je ranije akademik Silobrčić.

Aktualni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić prijavljen je 2011. zbog navodnih plagijata u članku objavljenom u časopisu “Synthesis philosophica” 2008. godine. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se