Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Sila bijesa koja izlazi kroz riječi naših političara je za ne povjerovati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je izveden 'We will rock you', mjuzkil koji na pozornici živi već 11 godina.

A kako i ne bi tako dugo trajao kad sadrži 30 najvećih hitova popularnih Queenovaca. Scaramouch, Galileo Figaro iz Boemske rapsodije najzanimljiviji su likovi iz provokativnog mjuzikla koji upozorava na sve uži prostor demokracije. Na Ga Ga planetu kojim vlada jednoumlje - buntovnici žele rock. 'Porokat' bi se mogla malo i Hrvatska jer bio je ovo tjedan u kojem je dovedena u pitanje ionako krhka hrvatska demokracija. Ustavni sud u zemlji koja već sada podsjeća na GaGu - modul spolnoga odgoja u školama proglasio je protuustavnim, jer nije donesen u skladu s demokratskom procedurom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iznijeli argumente 'U ime obitelji' demantira i Karamarka i Josipovića Slika nije dostupna Potvrdilo Ministarstvo uprave 'U ime obitelji' ima dovoljno potpisa za referendum

>> Omejec: Ustavni sud podržava zdravstveni odgoj!

Ta sila bijesa koja je izlazila kroz riječi naših političara je za ne povjerovati. Iako iz osnova psihologije znamo da je bijes odraz nemoći, ovakav govor nije nam se svidio. Neprikladno je i to da u demokratskom društvu vlast dovodi u pitanje odluku Ustavnog suda. Ali najžalosnije je što ni premijer ni ministar nisu razumjeli što im je Vijeće ustavnih sudaca kazalo. Ono im nije reklo 'modul je dobar ili modul je loš'. Ono im je reklo da nisu poštovali demokratske standarde, uključujući pravo izbora. Jer spolni odgoj je odgojni, a ne obrazovni predmet. To nije matematika koju Jovanović stalno spominje. To nije ni vjeronauk na kojeg su stalno narogušeni. Vjeronauk je izborni predmet i hoće li ga dijete pohađati odlučuju roditelji. Ustavni sud je vlasti poručio da država ne može oktroirati moral. Jer to je odlika totalitarnih sustava. Ali, Jovanović ne staje. Krenuo je na predsjednicu Ustavnog suda ad hominem. Pokazao se ne mnogo drukčiji od Zdravka Mamića koji je zbog slične intonacije izgovorene na Jovanovićev račun - na 2 dana završio u pritvoru.

>> Jovanović o Ustavnom sudu: I zakon se morao mijenjati da bi Omejec sjedila tamo

Inicijativa 'U ime obitelji' prikupila je broj potpisa propisan za raspisivanje referenduma o statusu braka, a nadležno Ministarstvo kaže da to nije dovoljno. Kad bi se barem naše vlasti tako zdušno zalagale da u Hrvatskoj ne bude milijun tristo osamdeset tisuća siromašnih - bili bi na konju. Kad bi barem u slučaju poticanja gospodarskog rasta tako spretno izvrtali teze -poslije 1. srpnja imali bi ne jednog, već 5 EU povjerenika. Referendum je legitiman demokratski instrument i imaju ga pravo tražiti svi. I udruga 'U ime obitelji' i LGBT udruge i vjernici i ateisti i anarholiberali i filokomunisti i konzervativci i svi. Jer ovako Hrvatska ne ostavlja dojam slobodne zemlje, već neke prikrivene poludiktature u stilu - tko nije s nama, taj je protiv nas.

>> Inicijativa 'U ime obitelji' prikupila 500.000 potpisa

Premijer je istodobno na BBC-ju branio stranke desnice govoreći da one nisu ekstremne. Što je točno. U Hrvatskoj osim ekstremnih gluposti proizašlih iz totalitarnih umova glasne manjine -političkih ekstrema nema. Ali strani mediji rade na temelju dojma. A dojam se gradi na percepciji retorike, na izrazima tipa crnokošuljaši, ksenofobi klerofašisti i slično. Zato bi naši političari, uključujući i premijera, trebali malo poslušati Cameronov govor na dan stravičnog džihadističkog ubojstva britanskog vojnika. To je bio govor uvažavanja i poštivanja islama, bez ijednog huškačkog izraza, govor koji je tu tragediju predstavio kao iznimku, a ne pravilo. Tog dana britanski premijer je primio i predsjednika Josipovića. Njegov državnički posjet Ujedinjenom Kraljevstvu bio je dobar. Primljen je kao čelnik zemlje EU članice. U Buckinghamskoj palači primila ga je i kraljica.

>> VIDEO Kraljica Elizabeta II u luksuznoj privatnoj palači primila Josipovića

>> Ulazak Hrvatske u EU povijesni je trenutak i veliko postignuće!

Sljedeće nedjelje je drugi krug lokalnih izbora. Kukuriku koalcijia u prvom krugu nije najbolje prošla. Pokazalo se da je HDZ i dalje politička snaga koju treba respektirati. Sve to, dominantno SDP nije spriječilo da i dalje ne razumije kako građani Hrvatske dišu - od spolnoga odgoja do socijalnog stanja. Mogli bi malo više razgovarati s običnim ljudima koji su im dali šansu i na čije glasove se pozivaju kad im to odgovara. Radnice DTR-a su prosvjedovale. Od veljače nisu primile ni kune. Ugledni neurokirurg Joško Paladino osumnjičen je u slučaju Karlovačke banke. Navodno je njegova tvrtka pogodovala obitelji Šola. Gospodarstvenici su Hrvatskoj nadjenuli novo ime - 'apsurdistan'.

>> Dobro došli u 'apsurdistan'!

Zahladnjelo je. Vrijeme je kao da je kasna jesen. Za kraj malo ćemo pogledati u budućnost, ali ne kroz Ga Ga planet i We will rock you, već kroz one koji će jednoga dana biti ljudi koji će voditi Hrvatsku, u nekom boljem vremenu i jasnijem sustavu vrijednosti. Njihova generacija, kad odraste, izbore će dobivati na ekološkim programima. Pa je tako dječji vrtić Vjeverica već sada postao dijelom tog odgojnog procesa - i dio svjetske obitelji mališana koji uče kako voljeti sve oko sebe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene