Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavonija

Siju žito među minama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Područje Osijeka jedno je od najzagađenijih minama u Hrvatskoj. Ratarima to stvara velike gubitke pa ih je velika većina, ne čekajući pirotehničare, na svoju ruku razminirala obradive površine. Zbog zarade i egzistencije seljaci se tako svakodnevno izlažu pogibelji.

Na oranici pokraj Osijeka netko nije mogao dočekati pirotehničare. Na miniranoj je površini tako posijao pšenicu. Obrada miniranih polja u Slavoniji uopće nije rijetkost, iako zakon nalaže da od početka strojne obrade tla trebaju proći tri godine kako bi se otklonila sumnja u miniranost zemlje. Jedan od njih je i Pero Ivičić. Da je čekao pirotehničare, zemlja bi mu, i danas bila minirana. 'Imao sam sreće, samo jednu raketu sam izorao. Nije bio problem', objašnjava Pero.

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Slika nije dostupna NAJBOLJA SEZONA DOSAD Ova je biljka koja se uzgaja u Slavoniji toliko vrijedna da na poljima stražare - čuvari

Zbog miniranih oranica seljaci gube i nekoliko stotina tisuća kuna na godinu. Većina ih zato stvar uzima u svoje ruke. Osječka okolica najzagađenija je minama u državi. Velika većina mina postavljena je na samo 20 centimetara od tla. Stručnjaci upozoravaju da se ne ulazi u minski sumnjiva područja, ne razminirava na svoju ruku,te ne pali korov.

No, nužda seljake ne pita. Na području Osječko-baranjske županije čak je deset četvornih kilometara minski sumnjivih oranica koje njihovi vlasnici eksploatiraju. Mine su u Hrvatskoj do sada ubile 500 ljudi. Nerijetko stradavaju i hrabri traktoristi. Jedina pozitivna stvar jest da minirana zemlja nije godinama bila tretirana umjetnim gnojivom i pesticidima. Zato je ekološki čista i podobna za proizvodnju tzv. zdrave hrane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene