Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje sigurnosti

Sigurnost u prometu – Što govore statistike?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki dan smo na neki način sudionici u prometu. I mi i naši najbliži. Svaka vijest o nekoj prometnoj nesreći – izaziva nelagodu.

A sve zato što sudionici u prometu nisu dovoljno pažljivi.
Posljedice takve nepažnje ostavljaju trajne posljedice ne samo na sudionike nesreća, nego i na njihove bližnje.
Pokazatelji stanja sigurnosti cestovnoga prometa u Republici Hrvatskoj u protekloj godini ipak pokazuju blagi pad.
Tako je smanjen ukupni broj prometnih nesreća za 5,8 posto. Broj nesreća s poginulima smanjen je za 16,4 posto, dok je broj ozlijeđenih osoba smanjen za 3,4 posto.
Naoko se ne radi o velikim brojkama, međutim, to su ohrabrujući pokazatelji jer ukazuju na pozitivan trend poboljšanja sigurnosti u cestovnom prometu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ne bježim od rezultata' Analiza MUP-a: Ranko Ostojić najgori ministar policije od 2001. Slika nije dostupna Potpuno bez talenta Je li ovo najgori ulični zabavljač kojeg ste ikada vidjeli?

Svoj veliki udio u smanjenju nesreća svakako ima i Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH koji se intenzivno provodi zadnjih godina putem raznih promidžbenih kampanja.

Iako program pokazuje pozitivne rezultate, brojke poginulih i stradalih i dalje ukazuju na potrebu nastavka akcija protiv neodgovorne vožnje.
Tako se niz akcija provodi od početka ožujka unutar promidžbene kampanje pod nazivom BRZINA, ALKOHOL I DROGA NAJGORI SU SUVOZAČI!.

Kampanja je namijenjena prvenstveno mladim vozačima, apelirajući na njih, ali i ostale sudionike u prometu, da postanu svjesni opasnosti i posljedica neprimjerene brzine te konzumiranja alkohola i/ili droge prije negoli sjednu za volan.

Uz TV i radio spotove, čiji je glavni akter frontman grupe Majke – Goran Bare, kampanja se intenzivno provodi i na internetu. Kreiran je poseban microsite pod nazivom Najgori suvozač gdje je posebno zanimljiv Kviz znanja i igrica u kojoj igrač vozi auto u različitim uvjetima, prvo trijezan, a dalje pod utjecajem alkohola, te sakuplja bodove.
Svaki dan rangiraju se natjecatelji po rezultatima i najboljih 10 osvaja prigodnu nagradu.

Na popularnoj društvenoj mreži Facebooku formirana je i grupa za sve one koji žele dati potporu ovoj kampanji i sigurnoj vožnji te razmijeniti mišljenja i stavove. Grupa kontinuirano nadopunjuje sadržaje korisnim linkovima i obavijestima. Tako, među ostalim, možete saznati koliko je vremena doista potrebno da se otrijeznite, možete provjeriti koliko ste promila alkohola u krvi imali ovaj vikend ili pogledati simulator zaustavnoga puta u odnosu na brzinu vozila, vremenske uvjete i konzumaciju alkohola.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene