Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šibenska HVIDR-a: Gojanović nije bio pripadnik 113. brigade HV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedok Tužiteljstva Haaškoga suda Vladimir Gojanović, koji je proteklog tjedna svjedočio u procesu protiv trojice hrvatskih generala optuženih za zločine u Oluji, nije bio pripadnik 113. brigade Hrvatske vojske tijekom vojno-redarstvene akcije Oluje, niti je sudjelovao u događajima o kojima je govorio, izjavio je predsjednik šibenske HVIDR-e Joško Babačić.

"Gojanović ne zna kojoj je postrojbi pripadao, jer je, tvrdeći da je pripadnik 2. bojne 113. brigade, opisao ono što se događalo na pravcu djelovanja 3. bojne. Na upite nije znao reći ni tko su bili njegovi zapovjednici desetine, voda, satnije i bojne. Niti jedan sudionik događaja iz Oluje, koje je on prepričao, ne sjećaju se Gojanovića", kazao je Babačić na konferenciji za novinare na kojoj su bili i zapovjednici 113. šibenske brigade.

Pročitajte i ovo Davanje napojnica - 3 Gotovina i dalje caruje Dva mjeseca od novog pravila: "Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, ali došlo je do promjene" Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom?

Spornom Babačić smatra i Gojanovićevu izjavu da ga nitko nije prepoznao jer je nosio uniformu 4. gardijske brigade "koja je bila specifična na infracrvene zrake".

"Možda je Gojanović i imao takav ratni raspored, ali akcijama i događajima o kojima govori i na kojima gradi svoju braniteljsku karizmu i vjerodostojnost svjedoka haaškog Tužiteljstva, s potpunom sigurnošću možemo tvrditi, nije bio niti blizu", istaknuo je Babačić, a u tomu ga podržavaju i članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Vodica, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Šibensko-kninske županije te šibenske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

I medalju za Oluju Gojanović je dobio nezasluženo, ustvrdio je Babačić.

"Sigurni smo da se kiti tuđim perjem i da je uzeo tuđi identitet te svoj lik umontirao u priče koje je slušao po kafićima gdje je vjerojatno i provodio ratno vrijeme", zaključio je Babačić.

Na konferenciji za novinare rečeno je i kako su napisi o Gojanovićevoj ugroženosti neutemeljeni te nitko od hrvatskih branitelja nije i neće mu prijetiti, jer se on sam, kako je istaknuto, diskreditirao svojim lažnim izjavama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene