Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani se bune

Šibenik zaključao groblje: 'Turisti kao da su došli iz džungle - polugoli trče okolo i žvale se'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Horde neprimjereno odjevenih turista dolaze na groblje i ondje rade kaos, poručuju voditelji groblja svete Ane u Šibeniku. Zbog toga su groblje odlučili zaključati tijekom turističke sezone.

Jedna se Šibenčanka neugodno iznenadila kada je išla odnijeti cvijeće na grob svoje majke, a groblje na kojem je pokopana bilo je zaključano lokotom. Upravitelj gradskih groblja u tvrtki Čempresi Joško Vuković opravdava taj potez 'zaštitom dostojanstva pokojnika i njihovih obitelji jer je nedopustivo da turisti koji posjećuju groblje ne poštuju činjenicu da je riječ o posljednjem počivalištu brojnih Šibenčana'.

Pročitajte i ovo Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću

Kaže da nije bilo drugog rješenja nego zaključati groblje jer 'čim ostane otključano horde neprimjereno odjevenih turista dolaze unutra i rade kaos'.

Pojedini građani se bune zbog toga i smatraju da je zaključavanje groblja jednostavno neprimjereno. 'Prije nekoliko dana sam išla odnijeti majci cvijeće na grob i naišla na lancem i katancem zaključana vrata s porukom da se vlasnici grobova obrate na portu na kojoj se kupuju ulaznice za sv. Mihovila. I zaista, čovjek mi je dao ključ s napomenom da odmah iza sebe zaključam kako ne bi turisti ušli na groblje. Nikad i nigdje nisam vidjela zaključano groblje, barem ne po danu. To je nedopustivo na kulturološkoj razini. Što je s ljudima koji nisu vlasnici, ali bi željeli prijatelju, rođaku odnijeti buket cvijeća na grob?', pita se naša čitateljica ŠibenikIn-a.

Smatra da bi se ulaznice za tvrđavu sv. Mihovila trebale prodavati na samom ulazu u tvrđavu te da je ograda postavljena nasred ulice čime se turiste prisiljava da plaćaju pogled na kanal, a ne samo ulaz u tvrđavu.

'Za cijenu ograde i 'kapunjere' za prodaju karata, moglo se plaćati čuvara koji bi ljubazno upozoravao turiste kako se treba ponašati na groblju. Šibenik se, nažalost, pretvara iz samosvjesnog, ponosnog i lijepog grada u Potemkinova sela za turiste koje se doživljava kao bankomate, a građanima se narušava kvaliteta života u vlastitom gradu. Ubroje li se u to i zabrane hodanja po dijelovima grada s psima, naplate ulaznica u ostale tvrđave i slični pothvati gradskih vlasti, možda bi bilo najbolje iseliti sve stanovnike od Crnice do bolnice i po gradu postaviti plastične ljude, pse, magarce, konje i kare, urediti dvije, tri toverne i u njih postaviti figurice klape Šibenik pa puštati Baladu preko zvučnika kako bi se vratio autentični duh grada koji postaje grad duhova', rekla je Šibenčanka.

Upravitelj Vuković smatra da je zaključavanje groblja najjeftinije i najučinkovitije rješenje.

Turistima pak nije jasno zašto je groblje zaključano. 'Zašto ne možemo unutra? Htjeli bismo samo razgledati groblje. Prviput vidimo da je groblje zaključano, čemu to?', pitaju francuski turisti.

'Čim netko želi odnijeti cvijeće na groblje, eto horde turista koji bi unutra. Nije to baš lijepo jer neki dolaze svakako obučeni', rekla je jedna starica s kojom su turisti pokušali ući na groblje.

Vučenović kaže da nema puno onih koji se bune zbog zaključanog groblja pa će ono ostati zaključano do kraja rujna, a planiraju ga zaključati i sljedeće turističke sezone.

'Nedavno je groblje ostalo otvoreno na sat vremena i to je izgledalo ajme majko. Ti turisti kao da su došli iz džungle. Polugoli trče okolo, sjede, jedu i žvale se kod grobova. Kad je groblje zaključano sve je u redu i samo tri osobe do sada su se bunile zbog toga. Na vratima groblja mi smo stavili natpis na hrvatskom jeziku koji kaže da tko god želi staviti cvijeće ili posjetiti grob, može pitati ključ i ući unutra', kaže Vuković.

Kako piše ŠibenikIn, pojedine turiste ne sprečava ni lokot na vratima i pokušavaju preko ograde groblja ući na tvrđavu sv. Mihovila. 'Najveći problem nije to što oni neće platiti tih 50 kuna za ulaz u tvrđavu, već je problem ako padnu sa zidina, što bi se vrlo lako moglo dogoditi', rekao je Vučenović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene