449466
449466
449466
449466
449466

Šibenik zaključao groblje: 'Turisti kao da su došli iz džungle - polugoli trče okolo i žvale se'

  • , 08.09.2016., 11:26
  • Autor:
  • komentara

Horde neprimjereno odjevenih turista dolaze na groblje i ondje rade kaos, poručuju voditelji groblja svete Ane u Šibeniku. Zbog toga su groblje odlučili zaključati tijekom turističke sezone.

 
 
 
 
Groblje Sv. Ane u Šibeniku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Groblje Sv. Ane u Šibeniku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Jedna se Šibenčanka neugodno iznenadila kada je išla odnijeti cvijeće na grob svoje majke, a groblje na kojem je pokopana bilo je zaključano lokotom. Upravitelj gradskih groblja u tvrtki Čempresi Joško Vuković opravdava taj potez 'zaštitom dostojanstva pokojnika i njihovih obitelji jer je nedopustivo da turisti koji posjećuju groblje ne poštuju činjenicu da je riječ o posljednjem počivalištu brojnih Šibenčana'.

Kaže da nije bilo drugog rješenja nego zaključati groblje jer 'čim ostane otključano horde neprimjereno odjevenih turista dolaze unutra i rade kaos'.

Pojedini građani se bune zbog toga i smatraju da je zaključavanje groblja jednostavno neprimjereno. 'Prije nekoliko dana sam išla odnijeti majci cvijeće na grob i naišla na lancem i katancem zaključana vrata s porukom da se vlasnici grobova obrate na portu na kojoj se kupuju ulaznice za sv. Mihovila. I zaista, čovjek mi je dao ključ s napomenom da odmah iza sebe zaključam kako ne bi turisti ušli na groblje. Nikad i nigdje nisam vidjela zaključano groblje, barem ne po danu. To je nedopustivo na kulturološkoj razini. Što je s ljudima koji nisu vlasnici, ali bi željeli prijatelju, rođaku odnijeti buket cvijeća na grob?', pita se naša čitateljica ŠibenikIn-a.

Smatra da bi se ulaznice za tvrđavu sv. Mihovila trebale prodavati na samom ulazu u tvrđavu te da je ograda postavljena nasred ulice čime se turiste prisiljava da plaćaju pogled na kanal, a ne samo ulaz u tvrđavu.

'Za cijenu ograde i 'kapunjere' za prodaju karata, moglo se plaćati čuvara koji bi ljubazno upozoravao turiste kako se treba ponašati na groblju. Šibenik se, nažalost, pretvara iz samosvjesnog, ponosnog i lijepog grada u Potemkinova sela za turiste koje se doživljava kao bankomate, a građanima se narušava kvaliteta života u vlastitom gradu. Ubroje li se u to i zabrane hodanja po dijelovima grada s psima, naplate ulaznica u ostale tvrđave i slični pothvati gradskih vlasti, možda bi bilo najbolje iseliti sve stanovnike od Crnice do bolnice i po gradu postaviti plastične ljude, pse, magarce, konje i kare, urediti dvije, tri toverne i u njih postaviti figurice klape Šibenik pa puštati Baladu preko zvučnika kako bi se vratio autentični duh grada koji postaje grad duhova', rekla je Šibenčanka.

Upravitelj Vuković smatra da je zaključavanje groblja najjeftinije i najučinkovitije rješenje.

Turistima pak nije jasno zašto je groblje zaključano. 'Zašto ne možemo unutra? Htjeli bismo samo razgledati groblje. Prviput vidimo da je groblje zaključano, čemu to?', pitaju francuski turisti.

'Čim netko želi odnijeti cvijeće na groblje, eto horde turista koji bi unutra. Nije to baš lijepo jer neki dolaze svakako obučeni', rekla je jedna starica s kojom su turisti pokušali ući na groblje.

Vučenović kaže da nema puno onih koji se bune zbog zaključanog groblja pa će ono ostati zaključano do kraja rujna, a planiraju ga zaključati i sljedeće turističke sezone.

'Nedavno je groblje ostalo otvoreno na sat vremena i to je izgledalo ajme majko. Ti turisti kao da su došli iz džungle. Polugoli trče okolo, sjede, jedu i žvale se kod grobova. Kad je groblje zaključano sve je u redu i samo tri osobe do sada su se bunile zbog toga. Na vratima groblja mi smo stavili natpis na hrvatskom jeziku koji kaže da tko god želi staviti cvijeće ili posjetiti grob, može pitati ključ i ući unutra', kaže Vuković.

Kako piše ŠibenikIn, pojedine turiste ne sprečava ni lokot na vratima i pokušavaju preko ograde groblja ući na tvrđavu sv. Mihovila. 'Najveći problem nije to što oni neće platiti tih 50 kuna za ulaz u tvrđavu, već je problem ako padnu sa zidina, što bi se vrlo lako moglo dogoditi', rekao je Vučenović.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se