Obavijesti Video Pretražite Navigacija
60-ak zahtjeva godišnje

Šibenčani i promjena imena: Ivan u John, Nedjeljko u Domenico...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među zahtjevima za promjenu imena najveći broj otpada na žene koje imaju probleme nakon razvoda braka.

U Šibeniku se svake godine u prosjeku preda oko 60 zahtjeva za promjenom imena.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova

'Uglavnom je riječ o ženama koje imaju probleme nakon razvoda braka, a nisu iskoristile zakonski rok za automatsko vraćanje prezimena. Također se javljaju problemi da je jedno ime napisano u matičara, a drugo u dokumentima. Takav primjer prošle godine je bila promjena imena iz Jesenka u Jasenka', objasnila je za ŠibenikIn Edita Filipi iz Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji.

Imena mijenjaju i Šibenčani koji žive u inozemstvu gdje se služe pismima koja nemaju slova kao što su č i ć jer žele, objašnjava Filipi, da se u Hrvatskoj i u stranoj zemlji gdje žive služe istim imenom i prezimenom kojim se služe vani.

Znate ih kao Doris i Vlatku, no to nisu njihova prava imena!

'Najčešće nastavke 'ić' mijenjaju 'ch', pa tako imamo Nakiche i Klariche. Imamo jedan primjer i gdje je žena koja godinama živi u SAD-u promijenila ime iz Marija u Mary', kaže Filipi.

Također, u 214. jedan je Nedjeljko zatražio promjenu imena u Domenico jer je tražio francusko državljanstvo, a jedan Ivan postao je John, piše Šibenik In.

A promjenu imena, odnosno državnu taksu platili su 70 kuna. Na promjenu imena pravo ima svaka punoljetna osoba i Zakon o osobnom imenu daje joj za pravo da se nazove kako hoće. No, djelatnici Državne uprave ipak neće dozvoliti promjenu u ime kojim će povrijediti i ugroziti slobodu, pravni poredak i javni moral.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene