Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne brojke

Shopping podbacio: Trgovački centri u minusima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osijek, očito, nema sreće sa šoping centrima, a šoping centri u cijeloj Hrvatskoj nemaju baš sreće s kupcima. Barem je tako bilo uoči upravo završenih božićnih blagdana.

Utržak za prosinac još se zbraja no neki već sada otvoreno govore o tome kako im je zarada, unatoč dobro razvijenom potrošačkom duhu u Hrvata, pala. Za trgovce crni prosinac 2009., a u Emmezeti priznaju pad prometa. I dok prehrana ne bilježi velike minuse, kupovalo se mnogo manje odjeće i obuće. 'Za našu tvrtku evo mjesec još nije gotov ali računamo da bi mogao bit oko desetak posto', rekao nam je Slobodan Školnik iz Emmezete.

Pročitajte i ovo Dražba vozila javna dražba Auto za 100 eura? Država se rješava svojih starih vozila, ima motora, kombija, kamion... Ilustracija zbog kašnjenja aviona Rastu cijene karata poznate niskobudžetne aviokompanije

Tu su brojku pokušali ublažiti sniženjima i rasprodajama prije Božića, a Školnik tvrdi da svi brojevi u sniženjima idu u opcije. Manje se kupovalo i u trgovačkom centru Mandi, a recesija im je smanjila potrošnju za oko petnaest posto. 'Najviše je podbacio namještaj i ovi drugi, koji imaju odjeću to su dvije stvari, koje su najviše podbacile', objasnio je Dragutin Mamić, iz trgovačkog centra Mandi.

Jedino Billa u plusu

Popusti u prosjeku 40 posto, a ima i dvostruko većih. Billa se među rijetkima hvali plusevima i tvrde kako je ovog prosinca potrošnja bila bolja za oko pet posto, a Konzum tvrdi da im je potrošnja na razini prošlogodišnje. 'Brojčanih pokazatelja za sada nema, ali sve procjene govore da će pad blagdanske potrošnje biti na razini općeg pada potrošnje, ili možda nešto ispod toga, dakle svakako oko petnaest posto', ističe Branko Vukelić, iz Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore. I najveći optimisti među trgovcima, ne misle da će nabolje u prvoj polovice iduće godine, ali vjeruju i da podaci o blagdanskoj potrošnji 2010., za njih neće biti tako poražavajući.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene