Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro sezona grijanja

Popijač za Dnevnik Nove TV: Nema razloga za poskupljenje energenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promjena vremena građane je podsjetila da uskoro počinje sezona grijanja, a time i dodatni udar na kućne proračune.

Potrošači koji griju domove na struju i plin strepe od poskupljenja. No, ministar gospodarstva, Đuro Popijač, za Dnevnik Nove TV danas je rekao da nema razloga za poskupljenjem i da građani mogu biti mirni. Do kada - nije precizirao.

Pročitajte i ovo Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose" Struja - 3 tko će dobiti potpore? Iscurile informacije: Kako će se Vlada obračunati s energetskom krizom?

'Za sada ne vidim razloga da bi poskupila ona osnovna energetska baza za grijanje, a to je plin, i u određenim dijelovima Hrvatske električna energija. Dakle, ni za kućanstva ni što se tiče povećanja cijena električne energije i plina ne očekujemo da će se to u skoro vrijeme dogoditi. Mislim da s te strane naši građani mogu u potpunosti biti mirni', izjavio je ministar Popijač za Dnevnik Nove TV.

Gradske toplane najjeftinije

Ipak, treba vidjeti što nas čeka poslije izbora, Vlada je ionako od prvoga srpnja ove godine ukinula subvencije za struju pa su nekima računi već porasli. U Hrvatskoj se kućanstva najviše griju na drva, a potom na plin, gradske toplane i struju. No, drva više nisu jeftina, najjeftinije je grijanje na gradske toplane. Ostali itekako dobro paze kako troše energiju. Razlike u računima su goleme.

U Hrvatskoj gotovo polovicu kućanstava griju drva. Za Josipa Lonačrevića iz Bilja 'nema zime'. No, drva više nisu jeftina. 'Za jednu sezonu grijanja treba mi od 12 do 14 metara drva, a to je oko četiri tisuće kuna', rekao je Josip. Sezona grijanja u Hrvatskoj traje od listopada do travnja. Prema važećim cijenama, grijete li prosječan stan od 60 četvornih metara na struju, šest mjeseci topline platit ćete 5 tisuća kuna. Drva će vas stajati tri tisuće, a plin za šest mjeseci dvije i pol tisuće kuna. Najjeftinije prolaze korisnici gradskih toplana, s 1.300 kuna u sezoni.

HEP: Distributeri će pratiti temperature

Dubravka Erkapić iz Antunovca zato zna kako se štedi. 'U svemu tome njavažnija stavka izolacija, jer, na izolaciji čovjek uštedi i do 40 posto', rekla je Dubravka. Otvoriti ventile, u gradskoj toplani spremni su već sada. Kada će topla voda cijevima krenuti ka domaćinstvima, ovisi o vremenskoj prognozi. 'Jutarnje temperature oko 12 stupnjeva i dnevne preko 20 stupnjeva jošne zahtijevaju grijanje. Tako da će distributeri pratiti temperature zraka i donijeti odluku o početku sezone', rekao je Ivica Mihaljević, direktor HEP-Toplinarstva Osijek.

Stavka 'grijanje', dodatno opterećuje kućni proračun. Građani se, zato, nadaju blagoj zimi. Osim vremenske, i gospodarska prognoza utječe na kućne račune. O poskupljenju energenata,zato, jedino ne moraju brinuti vlasnici takozvanih solarnih kuća. Njih je, ipak, zanemariv broj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene