Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica GSV-a

Sever: Banke su u krizi dodatno opteretile građane i gospodarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarsko-socijalno vijeće raspravljalo je o trendovima u bankarskom sustavu i o mjerama monetarne politike.

Sindikati su napali banke i optužili ih za socijalnu neosjetljivost u doba gospodarske krize i ostvaruju preveliku dobit. 'Banke su u vrijeme gospodarske krize dodatno opteretile gospodarstvo i građane te sve rade samo u korist svojih vlasnika', rekao je Krešimir Sever,  predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Pročitajte i ovo Ilustracija "zauzdavanje inflacije" Banke dižu kamate na štednju, jedna već objavila detalje Slika nije dostupna "Potrošači svjesni rizika" Europska središnja banka diže ključne kamatne stope: Hrvatski bankari objasnili što nas očekuje

Smatra da bi u Hrvatskoj trebalo uvesti porez na bankarske transakcije, na čemu inzistira svjetska sindikalna scena. Sindikalac podsjeća da su kamate na stambene kredite u eurozoni prosječnih četiri posto, a u Hrvatskoj oko šest posto, dakle 50 posto više.
 

>> GSV otkrio plan borbe protiv nelikvidnosti

Poslodavci su se također složili da su kamate u Hrvatskoj previsoke. 'Kamate u RH bi se trebale spustiti ispod 6 posto', rekao je Matko Bolanča, predsjednik GSV-a. Dodao je da HUP prepoznaje uspjeh i učinkovitost bankarskog sustava koji je kompatibilan europskim sustavima, ali da poboljšanje likvidnosti i trenda smanjenja kamatnih stopa nisu dovoljni pa HUP traži brži i jeftiniji pristup financijskim sredstvima.

Uspješnost banaka još uvijek se ne pretače u BDP i poravak gospodarstva, kaže Bolanča. HNB je, po njegovim riječima, oslobađanjem sredstava obvezne pričuve banaka učinio veliki korak, a sad je trenutak da banke tu 'relativnu vrijednost pretoče u gospodarsku učinkovitost' te da budu ne samo vlasnice nekretnina nego i sudionice gospodarskih procesa.

Gosti sjednice GSV-a danas su bili vice guverner HNB-a Boris Vujčić i Zoran Zoran Bahoček, direktor Udruge banaka.

Potpredsjednik GSV-a Božidar Kalmeta kaže kako Vlada očekuje da bankarski sustav i mjere monetarne politike budu podrška Vladinom programu gospodarskog oporavka. U pogledu visine kamata, Kalmeta je podsjetio da je Vlada kroz 'model A' osigurala financijska sredstva po prosječnoj kamati od četiri posto, da su pale kamate na trezorske zapise te da je u provedbi program sufinanciranja stambenih kredita.

Spomenuo je i Vladin 'model B' te pozvao banke da u njemu sudjeluju. Vlada čini sve kako bi držala pod kontrolom proračunsku potrošnju, rekao je Kalmeta i ponovio riječi ministrice financija Martine Dalić da neće biti rebalansa proračuna. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene