Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako do srpskih arhiva?

Sestra nestalog u Vukovaru: ''JNA je tražila podatke o mom bratu kako bi mogli zabilježiti njegovo posljednje počivalište, rekli su da je iskrvario''

Ljiljana Alvir gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ljiljana Alvir gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ljiljana Alvir gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ljiljana Alvir gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ljiljana Alvir gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/2 >>
Još uvijek se traga za više od 1.500 osoba nestalih u Domovinskom ratu, oko 300 njih je iz Vukovara. Najviše ih je nestalo između 18. i 21. studenog 1991. godine.

Ljiljana Alvir, predsjednica je Saveza udruga obitelji nestalih. Nakon pada Vukovara nestao je njezin brat.

Pročitajte i ovo Božena Beber izbivala više od 24 sata Sretan kraj potrage: Nestala 80-godišnjakinja vratila se kući Sandra Rapčak Škomrlj, Udruga djece poginulih i nestalih branitelja Mnogi još nemaju ni grobove najmilijih Sandrin otac je imao 24 godine kad je nestao, a potraga za njime traje 31: "Iz naše kuće je otišao na farmu, a obitelj je zarobljena"

''Moj brat i bratić su krenuli u proboj iz Vukovara, kada je bilo nemoguće više braniti Vukovar. Krenuli su u pravcu Vinkovaca. Brat je posljednji put viđen ispred Petrovaca, a bratić u blizini Marinaca. Razdvojili su se u noći pod kišom metaka, pokušavajući pronaći spas. S obzirom na to da je brat 11. studenog bio ranjen, mislila sam da se nalazi u bolnici i da je na sigurnom. Tek kad sam nakon tri dana stigla u Zagreb, saznala sam da je i on otišao u proboj i nikad više nismo doznali gdje je ni što se dogodilo s njim. Njegov suborac nam je ispričao da su opkoljeni, da je pucano po njima, da je on još jednom pogođen, ali da je bio živ, da su odvedeni u jedan podrum, potom u logor u Srbiju i da su srpska vojska i JNA tražili podatke o mom bratu kako bi mogli zabilježiti njegovo posljednje počivalište, jer su rekli da je iskrvario'', ispričala je Alvir.

Ljiljana stoga smatra da je sve sustavno zabilježeno i poznato o osobama koje se u Hrvatskoj smatraju nestalima, odnosno da se podaci o njima nalaze u srpskim arhivima, ali da Hrvatska ne čini dovoljno da bi tim arhivskim spisima dobila pristup.

''Mislim da Hrvatska mora uložiti više truda i puno se jasnije i oštrije postaviti prema Srbiji. Srbija je na pragu ulaska u EU, govori se već o konkretnim datumima, a mi još uvijek nismo pronašli mehanizam kako dokazati da oni te arhive moraju predati'', zaključuje Alvir.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene