Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud ga ne želi plaćati

Šestak nema za odvjetnika: Stalno sam na sudu, za rad mi ostaje petak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osumnjičeni Zdravko Šestak, zajedno s Damirom Polančecom, za malverzacije dionicama tvrtke koju je vodio, ostao je bez novca. I više ne može plaćati odvjetnika. Žali se kako je toliko vremena na sudu da ne stigne zarađivati.

Zdravku Šestaku imovina je blokirana, a vremena za rad, zbog brojnih procesa nema. 'Ako uzmemo to da sam tri dana, od ponedjeljka do srijede, na ovom procesu, da sam u četvrtak bio na onom procesu, meni ostane petak za raditi', izjavio je Šestak. Šestakova odvjetnika sud ne želi plaćati po službenoj dužnosti. Dodijeljenoj novoj odvjetnici ostavljeno je tri tjedna za upoznavanje s predmetom od 42 tisuće stranica.

Pročitajte i ovo Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu - 3 Izvana gladac, iznutra jadac Velebno zdanje rupa je bez dna: ''U podrumu nema gljiva, ali nema ni nas u podrumu'' Slika nije dostupna Slučaj Spice Bivši direktor Podravke nema novca za odvjetnika, dobio onog po službenoj dužnosti

'Apsolutno se derogiraju moja prava na obranu i ja ću biti prisiljen pismeno se obratiti i ovom sudu i ministarstvu pravosuđa i naravno Europskoj komisiji', rekao je Šestak. Novi Zakon o kaznenom postupku ljudska prava ne štiti, upozoravaju odvjetnici. 'Jednostavno okrivljenici nisu ravnopravni sa USKOK-om jer ne mogu isfinancirati dugotrajna suđenja', rekao je odvjetnik Anto Nobilo.

Nobilo: Trebalo bi naći zakonsko rješenje

'Prethodni zakon uopće nije bio loš. Ne treba zatrpavati spise. Neki se dokumenti i desetak puta ponavljaju', rekao je odvjetnik Ante Madunić. Damir Polančec samo na kopiranje USKOK-ovih spisa potrošio je oko 120 tisuća kuna. Kad se zbroje dolasci na sud, vlastite istrage i plaća odvjetnika, troškovi se penju do milijun kuna.

'Zakonski mislim da bi trebalo naći rješenja, kao što je recimo u Haagu, da se izabranog odvjetnika u ovakvim slučajevima ipak može platiti po službenoj dužnosti', dodao je Nobilo. Suđenje za malverzacije u Podravci tek je na početku, a jedan od optuženika već si ne može priuštiti obranu. Protuargument s druge strane je da bez spornog zakona uspješne borbe protiv korupcije ne bi ni bilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene