Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitno što će tisuće građana?

Serviseri upozoravaju na veliki problem obvezne zamjene bojlera: ''To nije moguće''

Bojler (Foto: Zeljko Lukunic/24sata)
Bojler (Foto: Zeljko Lukunic/24sata) Foto: Zeljko Lukunic/24sata
Serviseri upozoravaju da će u velikom broju stanova biti problem zamijeniti klasične plinske bojlere s onakvim kakve propisuju pravila EU-a, kod nekih čak i nemoguće. Hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec predložio je izuzeće ovog pravila za Hrvatsku.

Nakon što istekne vijek trajanja ili se pokvari plinski bojler u pojedinim stanovima on neće moći biti lako zamijenjen bojlerom kakav propisuje Uredba EU-a. Serviseri plinskih aparata navode da zbog tehničkih razloga nije moguća ugradnja kondenzacijskog grijača na pojedinim postojećim sustavima.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić, ministar financija sastanak ministara financija Marić nakon sastanka u Bruxellesu pojasnio što će biti s kunama nakon 1. siječnja Liz Truss više kvalitetnih kandidata Tko bi mogao zamijeniti Borisa Johnsona na mjestu britanskog premijera?

Kada je objavljena vijest da će 75.000 hrvatskih građana koji imaju klasične plinske bojlere prilikom njihova kvara morati te bojlere zamijeniti kondenzacijskim, jer tako propisuje EU, serviseri su istaknuli da tu postoji veliki problem. I veliki trošak.

''Kod hrvatskih potrošača javlja se problem kod građevina s dimovodnim sustavima koji su građeni za grijače sa zatvorenim sustavom izgaranja, tzv. turbo-bojlere. U slučaju dotrajalosti takvog grijača jedina alternativa je ugradnja kondenzacijskog grijača. Ključni problem prema navodima servisera plinskih aparata je što iz tehničkih razloga nije moguća ugradnja kondenzacijskog grijača na postojeći sustav na koji se priključeni postojeći turbo grijači. Iz tog razloga bi se u slučaju zamjene jednog grijača morali zamijeniti svi grijači koji su spojeni na taj dimovodni sustav, uz dodatnu sanaciju istog dimovodnog sustava'', priopćili su iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Iz Ministarstva navode da će razmotriti sve mogućnosti za tehničke prilagodbe ili preinake kako bi se omogućila ugradnja prikladnih grijača koji zadovoljavaju europska pravila.

Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec predložio je izuzeće za pojedine slučajeve. "Prilikom razgovora skrenuo sam pažnju na problem ugradnje plinskih bojlera koje je, ako se pokvare, po Uredbi potrebno zamijeniti novima, a to bi moglo uzrokovati veliki trošak kod građana. Stoga apeliram na Vladu RH da zatraži izuzeće od Komisije za pojedine slučajeve gdje je ugradnja kondenzacijskog bojlera tehnički zahtjevna i troškovno neisplativa, kao što je napravila Njemačka za svoje vikendice i višestambene objekte", poručuje Škrlec.

Iz Ministarstva gospodarstva navode da će se zalagati da zahtjevi iz Uredbe ''ne rezultiraju stvaranjem neopravdanih troškova potrošačima''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene