Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupa cijena nemara

Znate li koliko košta sat vremena leta kanadera? A oni kažu 'nisam htio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što je ljudima u glavi da po buri pale korov? A rade to svakodnevno - i na kontinentu i u Dalmaciji.

Iskusni vatrogasci kažu da je samo na gašenje najvećeg požara u Klisu kod Splita potrošeno čak milijun kuna. Ipak, te su kazne još uvijek daleko manje od šteta, a broj otkrivenih počinitelja daleko manji od broja požara.

Pročitajte i ovo Posljedice požara u Čileu - 2 Tragedija velikih razmjera VIDEO Vatra u Čileu guta sve pred sobom: Više od stotinu mrtvih, još stotine nestalih - ''Ovo je pakao'' Posljedice požara u Čileu Požari u Čileu VIDEO/FOTO Bijesne šumski požari, poginulo više od 50 ljudi: Crni dim suklja u nebo, na cestama pronalaze tijela

>> Požari bjesne Slavonijom, inspektori miruju

>> Ugašen požar u parku prirode Kopački rit

Gasili su vatrogasci, gasili su mještani, miris dima oko kuće još se osjeća. Kuće su obranjene ali oko njih je 150 hektara šume i makije pretvoreno u zgarište. No državni proračun nije dobro prošao. Samo na ovom požarištu, platit će tri dana gašenja. 'Šteta je milijun kuna', rekao je Felicio Parčina, zapovjednik vatrogasaca Split.  A gorjelo je prošli tjedan serijski. Sat vremena vatrogasca je 100 kuna, automobila za gašenje 500, a kanader je posebna priča.

Počinitelj često ostaje nepoznat

'Let sata kanadera je sedam tisuća eura', dodao je Parčina. O ugroženim životima vatrogasaca i mještana da ne govorimo. Zakon jasno propisuje kazne. Strože su za namjerno paljenje. 'Od 15 do 150 tisuća kuna ili 60 dana zatvora', rekao je Parčina. Policija nakon istrage podnosi prijave. 'U 2011. više od tisuću požara, podnijeli smo 69 prijava', rekao je Hrvoje Znaor iz PU splitsko-dalmatinske. No, istraga i kontrola provodi se tek kada se dogodi šteta i zlo.

>> Dok vatrogasci gase požar s jedne, s druge strane netko već ostavlja novu buktinju

>> Zagreb: 10 vozila i 20-ak vatrogasaca gasi požar u Retkovcu

Vlasnici zemlje do 1.6. imaju pravo paliti korov uz dozvolu vatrogasaca. Ne samo da to ne rade, nego pale korov baš kad je vjetar da im se parcela brže očisti od vegetacije. Vatrogasci upozore koliko mogu. 'Pa kažu nisam ja mislio da će meni, nisam htio', rekao je Srđan Listeš, zapovjednik DVD Klis. Tako je nedavno mislilo i hotelsko osoblje u Brelima. Spaljivali su porezane grane i izazvali požar. Zaradili su policijsku prijavu. No, često počinitelj ostaje nepoznat pa tako i krivac za golemu štetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene