Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Hrvatskoj

Serge Brammertz sastao se s premijerkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz sastao se s premijerkom Kosor.

Tema je i ovaj put topnički dnevnici, koje haški tužitelj potražuje od Hrvatske. Hrvatska već godinu dana provodi istragu, a zbog toga je pet zemalja Europske unije blokiralo Hrvatskoj pregovore o otvaranju novog poglavlja o pravosuđu. Na sastanku nazoče i ministri Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović te glavni državni odvjetnik. S Brammertzom se večeras sastaje i predsjednik Stjepan Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

Vlada spremna ispuniti sve zahtjeve haaškog Tužiteljstva

Hrvatska vlada spremna je ispuniti sve zahtjeve haaškog Tužiteljstva i poduzeti sve mjere kako bi suradnja s Haaškim sudom bila što uspješnija, priopćeno je iz vlade nakon sastanka premijerke Jadranke Kosor s glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom u Zagrebu. Nakon sastanka u Banskim dvorima, na kojem se razgovaralo o Brammertzovu zahtjevu da Zagreb dostavi tzv. topničke dnevnike iz Oluje, Kosor i Brammertz nisu davali izjave za novinare.

Brammertz iznio svoje ocjene

U priopćenju vladina ureda za odnose s javnošću navodi se da je bilo riječi o mjerama koje je vlada poduzela od svibnja ove godine u svrhu ispunjavanja naloga Raspravnog vijeća za pronalaskom nedostajuće topničke dokumentacije. Kaže se da je Brammertz iznio svoje ocjene o poduzetim aktivnostima i prijedloge da se pojedine poduzete mjere ojačaju i učine učinkovitijima. Još je jednom istaknuta spremnost hrvatske vlade za ispunjavanje svih zahtjeva Tužiteljstva i poduzimanje svih mjera kako bi suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom bila što uspješnija, stoji u vladinu priopćenju.

Glavni problemi u suradnji

Na sastanku su sudjelovali i ministri pravosuđa Ivan Šimonović, obrane Branko Vukelić, unutarnjih poslova Tomislav Karamarko te ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković Agencija AP u svojoj vijesti o Brammertzovu posjetu Zagrebu ističe njegovu izjavu da su tzv. topnički dnevnici, koji mu trebaju zbog suđenja trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom, glavni problem u suradnji Hrvatske s Tribunalom. Hrvatska vlada, pak, tvrdi da je dostavila sve dokumente koje je imala, dok ostali ili ne postoje ili su nestali, podsjeća AP. (I.P. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene