Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvijetljena okolica, manji računi

Senj - prvi hrvatski grad koji uvodi javnu rasvjetu na solarno napajanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunčeve zrake uskoro će zasvijetliti noću u Senju koji je prvi hrvatski grad koji uvodi javnu rasvjetu na solarno napajanje i tako planira ne samo osvijetliti okolicu nego i smanjiti račune.

Za početak postavit će se 45 stupova javne rasvjete na sunčevu energiju u selima senjskog zaleđa, a uskoro će na red doći i sam grad pod Nehajem. Iako u senjskom selu Babić dolac struje nema uskoro će ovdje zasvijetliti javna rasvjeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija zatražio manje cijene Gradonačelnik stornirao račune za komunalne usluge: "Previsoki su!" Ilustracija obavijest za Zagrepčane Holding uvodi novitete u plaćanju računa: Najavljeno i od kad će Zagrepčani plaćati skuplju vodu

Ni danas od struje u selu ništa, no sunčeva će se energija iskoristiti za javnu rasvjetu. Još 40 stupova bit će postavljeno diljem senjskog zaleđa. Jeftinija i ekološki prihvatljivija rasvjeta s vremenom će osvijetliti i sam Senj.

'Projekt smo nazvali sunčeve zrake svijetle noću koji je prepoznao i fond za zaštitu okoliša nacionalni fond dakle koji nam u ovoj investiciji pomaže s 36 posto sredstava', tvrdi Dorotea Prpić, Razvojna agencija Senj.

Stanovnici grada u čijoj se blizini nalazi najveća vjetroelektrana u ovom dijelu Europe -zadovoljno trljaju ruke. Do ljeta bi senjsko zaleđe trebalo biti noću obasjano svjetlom iz sunčeve energije. Sunce i buru Senjani su iskoristili za proizvodnju struje, uštedu i očuvanje okoliša. Mnogi bi se mogli ugledati na grad pod Nehajem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene