Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strahuju od velikih proizvođača

Seljaci uznemireni: Kome će pripasti državna zemlja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brige o kvaliteti žetve i cijeni pšenice pale su u drugi plan i to zbog radnog prijedloga novog Zakona o dodjeli poljoprivrednog zemljišta. Prema onome što su do sada vidjeli, poljoprivrednici smatraju da zakon pogoduje velikim proizvođačima i u konačnici znači njihovu propast.

Mike Ribarić htio bi obrađivati još zemlje, ali ne može dok se ne donese novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Brinu ga najave da će se za dodjelu zemlje morati natjecati s velikim proizvođačima.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Uskoro kreće i žetva Opet pomutnja oko cijene pšenice: Krenuli pregovori o pšeničnom kodeksu

'To bi značilo katastrofu za sve nas male poljoprivrednike, pogotovo jer se pogoduje velikima. Nećemo imenovati, znaju svi tko su', kaže ovaj poljoprivrednik iz Darde.

>> Ujedinjeni seljaci kreću u borbu za svoja prava

Zna se i da odluke o dodjeli više neće donositi lokalna samouprava, već novoosnovana agencija.

'Sada smo u županiji imali po 50-ak i 100 općina koje nisu provele natječaj u 12 godina. Pitanje je kako će jedna agencija, jedno radno tijelo to sve uspjeti napraviti?', kazao je  Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Kako to planira napraviti, ministar Tihomir Jakovina još ne otkriva.

'Nakon što ga povjerenstvo izdefinira kao završnu verziju Zakon će ići u javnu raspravu', najavio je ministar.

Osim o zemlji, uskoro će se raspravljati i o cijeni pšenice. Kolika će biti, Dušan Drenovac može samo nagađati. 'Kuna i pol je donja granica gdje seljaku ostaje oko 1.000 kuna po hektaru zarade', kaže Drenovac.

Koliko će zaraditi i hoće li mu država pomoći da uskladišti pšenicu i tako čeka dobru cijenu, ne zna ni ministar. 'Savez za žitarice je zakazan za sljedeću srijedu i mislim da ćemo na tom savjetu izdefinirati sva pitanja vezano za otkup pšenice roda 2012.', kazao je ministar Jakovina.

Iako je na poljima pšenica roda 2012., seljaci još čekaju poticaje za 2010. godinu.'Taj novac je nužan jer 50 posto malih gospodarstava još nije platilo zakupe, obveze, kredite...', naglasio je Petar Pranjić iz udruge Baranjska brazda.

Poticaje ministar planira isplatiti krajem mjeseca pa će seljaci žetvu lakše odraditi. Borba za cijenu pšenice i dodjelu zemljišta bit će, čini se, puno teža.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene