Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremili zahtjeve

Seljaci neće u masovne prosvjede, traže sastanak s Milanovićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV u 19:15 bio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je komentirao najavljene prosvjede seljaka.

Zahtjevi poljoprivrednika su hitna isplata poticaja za 2012. godinu, povlačenje zakona o poljoprivrednom zemljištu iz saborske procedure te nova, viša cijena mlijeka.

'Naše Ministarstvo poljoprivrede, dozvolite, doživljavamo kao stečajnog upravitelja koji je došao da nas pokopa doslovce, kazao je Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda.

>> Novi šok: Ni poticaji više nisu izuzeti od ovrhe!

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Zoran Milanović Prijava nije anonimna Milanović i Grbin prijavljeni Povjerenstvu za sukob interesa: “Predsjednik svojom ulogom pogoduje SDP-u“ Bijesni francuski poljoprivrednici upali na poljoprivredni sajam - 4 Intervenirala policija VIDEO Bijesni poljoprivrednici upali na poljoprivredni sajam: Traže ostavku Macrona i bolje uvjete

Na sastanku neće biti seljaci iz Požeško-slavonske županije. Oni sutra jedini kreću u prosvjed. 'Prosvjedi će biti zatvaranje cesta', kazao je Dragutin Dukić, predstavnik seljaka Požeško-slavonske županije.

Prosvjed u Ferovcu

U Požeško-slavonskoj županiji u ponedjeljak u 11 sati prosvjed će biti organiziran u Ferovcu, a nakon sutrašnjih konzultacija s terena vidjet će se gdje će biti i ostali prosvjedi.

U svakom slučaju, rekao je Dukić, očekujemo da će se prosvjedi svakodnevno širiti. "Za utorak smo dogovorili odlazak predstavnika udruga na prosvjedo ispred Sabora sa zahtjevom da nas prime premijer i ministar financija", kazao je.  "Da se u sve uvlači i politika i to je točno, no seljaci najbolje znaju u kakvim su teškim problemima", dodao je.

Mato Brlošić, predsjednik Udruge "Brazda" i Hrvatske poljoprivredne komore, rekao jeda je točno da su prosvjedi dogovoreni, "ali da se u ovom trenutku ne zna točno kako će se i kada u pojedinim županija početi provoditi".


Ministar Jakovina tvrdi da ne postoje nikakvi razlozi za prosvjede te da je s predsjednicima udruga na radnom sastanku pojasnio da su potpore, bez obzira što je 30.lipnja zakonski rok za isplatu, krenule već u siječnju.

'Isplatili smo 230 milijuna i prema mogućnostima proračuna, iz tjedna u tjedan ćemo isplaćivati značajna sredstva potpora s ciljem da bi se naši poljoprivrednici bolje spremili za predstojeću proljetnu sezonu i da olakšamo situaciju. Sve ono što je navedeno kao potencijalni razlog su predmeti, dokumenti na kojima se radi i to nije razlog za prosvjede, kazao je Jakovina za Dnevnik Nove TV. (D.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene