Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s otkupom

Seljaci prijete: Ako cijena pšenice ne bude 1,60 kn/kg, idemo u prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sadašnja cijena od 1,35 kuna je neodgovorna i neozbiljna pa se moramo ponovno organizirati i izaći na ulicu, kaže Dukić.

Ukoliko ministarstvo do utorka ne donese odluku o minimalnoj cijeni pšenice o 1,60 kuna po kilogramu poljoprivrednici osam županija u utorak će blokirati 20-tak prometnica na području kontinentalnoj Hrvatskoj. To je zaključak skupa čelnika seljačkih udruga održanog u Grabarju kraj Kutjeva, u istom mjestu gdje su se prije tri mjeseca sastali s čobankovićem kada je potpisao dogovor i najavio rješenje njihovih problema i isplatu poticaja. Oni tvrde da od toga ništa nije realizirano. Osim Ministarstva, tražit će i očitovanje Vlade.

Pročitajte i ovo Prosvjed seljaka u Bruxellesu Kaos na ulicama VIDEO Bruxelles u vatri i dimu! Prosvjednici kamenjem i petardama zasuli Europski parlament Prosvjed francuskih poljoprivrednika - 1 Francuska prosvjeduje Blokirana autocesta i bale sjena u plamenu: Seljaci pritisnuli Macrona - "Što god da se dogodi, odlučni smo ići do kraja"

'Sadašnja cijena od 1,35 kuna je neodgovorna i neozbiljna pa se moramo ponovno organizirati i izaći na ulicu iako naš prosvjed nije usmjeren protiv građana i sudionika u prometu', kazao je Dragutrin Dukić, šef seljaka Požeško-slavonske županije. 'Realna cijena je 2,20 kuna po kilogramu pšenice, a minimalno tražimo 1,60 jer nas otkupljivači ucjenjuju što je pljačka preko naših leđa', kazao je Mato Mlinarić, predsjednik nezavisnih hrvatskih seljaka.

Predsjednik Udruga Brazda iz Osječko-baranjske županije Matija Brlošić je upozorio na promjene isplate poticajka jer će ubuduće seljaci čekati za isplatu poticaja tri godine. Prijavili su prosvjed, a Brlošić upozorava da su cijene kruha i brašna na hrvatskom tržištu neopravdano visoke jer se proizvođači bogate na njihov račun. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene