Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seljaci poručuju nakon propalih pregovora

'Ili dogovor u srijedu ili blokada uvoza proizvoda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjem sastanku predstavnika udruga poljoprivrednih proizvođača, predstavnika Vlade i otkupljivača nije postignut dogovor oko otkupne cijene pšenice, a nastavak razgovora dogovoren je za srijedu, 1. srpnja.

Predsjednik udruge Nazavisni hrvatski seljaci Mato Mlinarić nakon sastanka je izjavio kako su im otkupljivači ponudili sramotno nisku otkupnu cijenu, čak 30 posto nižu nego je na nekim europskim burzama, odnosno 76 lipa po kilogramu, što poljoprivrednici smatraju neprihvatljivom cijenom.

Pročitajte i ovo Prosvjed seljaka u Bruxellesu Kaos na ulicama VIDEO Bruxelles u vatri i dimu! Prosvjednici kamenjem i petardama zasuli Europski parlament Francuski seljaci blokirali autocestu - 2 Nezadovoljni radom vlade VIDEO Francuski seljaci blokirali autoceste: Konvoj traktora stvorio kaos oko Pariza, čeka se premijerov govor

Sve što je ispod 1,25 kn/kg nas ne zanima, istaknuo je Mlinarić te dodao kako će Vladi dati vremena do srijede kako bi našla novce i iz nekih drugih ministarstava prebacila ih u Ministarstvo poljoprivrede, jer Pankretić u svom ministarstvu novca za poljoprivredu više nema. Ukoliko se u srijedu ne postigne dogovor spriječit ćemo ulazak poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku dok se ne potroše domaći proizvodi, rekao je Novaković.

Seljaci ne odustaju od zahtjeva

Seljaci tvrde ispod cijene od jedne kune i 25 lipa ne mogu pristati, jer raste raste cijena goriva i troškova te poručuju već sada su na gubitku. Njihovi bi zahtjevi, kada bi ih država prihvatila, prema nekim procjenama opteretili proračun za više od milijardu kuna. Ukoliko ne bude dogovora, oni kažu da im jedino preostaju novi prosvjedi.

Ako predstavnici Vlade ne pristanu na zahtjeve ratara, oni već imaju svoj plan, traktorima zatvoriti granične prijelaze. U ovom trenutku to je zasigurno najgora varijanta s obzirom na turističku sezonu od koje se očekuje da spasi mršavu godinu. Turistima bi tako bili blokirani prolazi tako da bi država samo u tom slučaju izgubila milijune i miljune kuna.

Seljacima voda do grla

No, seljacima je, s druge strane, voda definitivno došla do grla. Troškovi su porasli i ne mogu ih više pratiti. Zanimljivo je da je svoj stav oko toga promijenio i predsjednik Seljačkog saveza Željko Mavrović. U početku je osudio zahtjeve seljaka, a sada i sam ima sličan zahtjev.

'Hrvatski seljački savez ima prijedlog da se poljoprivrednicima u Hrvatskoj poticaj koji je određen za pšenicu poveća u iznosu od punih 50 posto da bi troškovi koji su enormno porasli tokom zadnjih godina a cjena pšenice nije bili smanjeni na minimum', rekao nam je Željko Mavrović, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza. Nije poznato krije li se iza toga kakav savez s HSS-ovcima Friščićem i Pankretićem.

Ovo je od početka bila i politička igra HSSa i HDZ-a. HSS i ministar Pnakretić tvrdili su da Vlada nema novca. Zato su prosvjedi i krenuli, a onda su HDZ-ovi Vladini pregovarači prosvjednicima popustili. Friščić je čak zaprijetio i izlaskom iz koalicije tako da je još svašta moguće u ovoj igri bez granica.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene