Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak seljačkog bunta

Seljaci: Ljude se pritišće da prodaju pšenicu po 80 lipa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seljački bunt se nastavlja. Pozivaju ratare da ne prodaju pšenicu otkupljivačima dok ne ponude veću cijenu.

Seljaci traže kunu i dvadeset lipa, koju im otkupljivači još uvijek ne žele platiti. 'Vjerujte mi, itekako da će prosvjedi biti upućeni i prema njima jer mislim da ovaj puta su oni 90 posto krivci svih problema,' rekao je Tomislav Pokrovac iz HSS-a Vukovarsko-srijemske županije. 'Nažalost, imamo i pritiske na terenu gdje se ljude pritišće da prodaju i po 80 ili 90 lipa i po starom pravilniku,' rekao je poljoprivrednik Matija Brlošić. 'Držimo da nije korektno da se na taj način ucjenjuje seljake da se pšenica po ovako niskim cijenama otkupljuje,' dodao je. Sve kako bi, optužuju seljaci, otkupljivači mogli zarađivati na svojim cijenama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar s poljoprivrednicima Čobanković: Seljaci će dobiti više novca ako se potrude oko ulaganja Slika nije dostupna Skori sastanak s ministarstvom 'Žalosno je da se u ovoj državi poznaje samo sila i bunt'

'Da li je cijena kruha realna? Mi smatramo da bi na ovu cijenu pšenice morala biti manja,' rekao je Mijo Latin iz HSS-a. ' I to se stavlja nama na teret i to se zove pljačka,' rekao je Mato Mlinarić iz Nezavisnih hrvatskih seljaka. Uz potporu ministra, zato su okrenuli ploču i pozvali seljake na otpor prema otkupljivačima.

'Činjenica da su cijene pšenice na svjetskim burzama značajno veće nego što je bilo za očekivati. Iz tog razloga postoji mogućnost da i u Hrvatskoj dođe na željeni nivo,' rekao je ministar Petar Čobanković. Ministar je u kontrolu poslao državni inspektorat za one koji po starom Pravilniku o žitaricama kupuju pšenicu. A seljaci će u poslovnim bankama uskoro moći naplatiti dugove za kapitalna ulaganja. Svejedno traže i novi susret s premijerkom.

'Ako premijerka ima vremena dijeliti letke ima vremena i za nas'

'Ako premijerka ima vremena dijeliti letke po ulici i paziti da je auto ne zgazi, onda itekako može mirno sjesti s nama i dogovoriti ono što je obećala,' dodao je Pokrovac. Među obećanjima je i isplata naknade za štete od poplava. No, to će sačekati proračun o kojem će ovisiti konačan zbroj sredstava. Seljaci priželjkuju samo da se isplate prije sjetve.

>> 'Žalosno je da se u ovoj državi poznaje samo sila i bunt'

U nekim europskim zemljama cijena od kunu i 20 lipa je već i premašena pa seljaci smatraju da je trenutačno pšenicu bolje držati uskladištenu. Očekivali su do sada i isplatu šteta od poplava. 'Mora doći do rebalansa proračuna i tada će se vidjeti kolika će sredstva biti na raspolaganju. S druge strane, intezivno se radi na prikupljanju podataka o štetama,' rekao je Čobanković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene