Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove prijetnje blokadom

Seljaci će prosvjedom podsjetiti na neisplaćene poticaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se za europsku budućnost Hrvatske vodi visoka diplomacija, na slavonskoj zemlji opet prijetnje blokadom.

Država ih je, kažu, zaboravila pa će je na neisplaćene poticaje iz 2008. podsjetiti novim prosvjedima i blokadama prometnica. Puno je razloga seljačkog nezadovoljstva. Seljaci su izvijestili da još nisu dobili isplatu državnih poticaja za 2008. godinu, istko tako traže da otkupna cijena pšenice ovogodišnjeg roda bude kunu i 20 lipa te da država participira u odšteti za vremensku nepogodu.

Pročitajte i ovo Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada Slika nije dostupna Savjet ministru 'Ukinite poticaje, neka sami zarađuju plaću!'

'Razlozi su neisplata i neispunjenje đakovačkog sporazuma jer nisu isplaćeni poticaji u stočarstvu, nisu isplaćena kapitalna ulaganja, svinjogojstvo,' rekao je Dragutin Nikić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga. 'Mi smo imali prosvjed upozorenja, mjesec dan asmo još pustili od đakovačkog sporazuma da se to riješi. Ovo je zadnji opkušaj da se namiran način riješi,' rekao je Matija Brlošić, predsjednik Udruge Brazda. Stišati strasti i smiriti napetosti na agrarnoj sceni večeras je u Kutjevo došao ministar Petar Čobanković.

'Činjenica je da Ministarsvo i Vlada RH sukladno zakonu rade na realizaciji onih primanja koja su zakonom propisana za poljoprivredne proizvođače. Isto tako mi radimo na završetku realizacije potpisanog sporazuma u Đakovu i mogu reći da je s današnjim danom 64.300 odluka upućeno na teren. To je ono pravo koje se odnosi na proljetnu sjetvu 2008. godine,' rekao je Čobanković. No, to ne znači da je isplata krenula.

'Uvjeren sam da će zbog vremenskih nepogoda cijena pšenice porasti, što nije dobro zbog stradavanja usjeva. Činejnica je da se nalazimo u složenoj financijskoj situaciji, bez obzira na to jasno je opredjeljenje premijerke da će se ići u pravcu iznalaženja financijskih sredstava za obeštećenja. Tada će se moći govorit o načinima i visini obeštećenja,' rekao je ministar Čobanković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene