Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele premijerku na pregovorima

Seljaci izveli traktore na ceste i započeli prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako su i najavili seljaci su točno u podne započeli s prosvjedom u Vukovarsko-srijemskoj te Virovitičko-podravskoj županiji.

U svakoj od ove dvije županije seljaci su svoje traktore parkirali uz cestu na tri lokacije. Očekuje se da će se sutra prosvjedima priključiti i seljaci iz ostalih slavonskih županija. U Vukovarsko-srijemskoj županiji seljaci su traktore parkirali na cesti Jarmina-Vinkovci, Iloča-Tovarnik te u Bošnjacima.

Pročitajte i ovo Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Ne stvara ovisnost Nezavisni hrvatski seljaci za legalizaciju kanabisa: "Od marihuane nitko nije umro!"

Uz trak vinkovačke južne obilaznice nalazi se parkirano četrdesetak traktora, promet usmjeravaju djelatnici policije, a u Bošnijacima i kod Ilače uz cestu se nalazi po pedesetak traktora.

>> Nova seljačka buna: Ovaj put ne odustajemo

Prosvjednici su ovoga puta najavili da ne odlaze sve do ispunjenja svih njihovih zahtjeva a ovoga puta traže da se u pregovore uključi i osobno premijerka Jadranka Kosor.

Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) Vukovarsko-srijemske županije koji je organizator prosvjeda, kazao je kako je na adrese seljaka, umjesto dogovorene mjenice za zaostale poticaje, danas prispjela jedino obavijest u kojoj ih iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja obavještavaju da imaju pravo na isplatu poticaja.

'Opet smo prevareni'

'Na žalost, opet smo prevareni. Mi znamo kako mjenica izgleda. Ovo je običan papir i to si Vlada i Ministarstvo ne bi smjeli dozvoliti', kazao je Pokrovac dodajući kako seljaci ne žele pristati 'da teret oporavka hrvatskog gospodarstva, o kojem govori premijerka Jadranka Kosor, u konačnici najviše podnesu seljaci i radnici'. S mjenicama bi mogli dobiti repromaterijal ili gorivo, no seljaci to ne žele. KAžu da su pokupovali mehanizaciju, podizail kredite imjenicama ne mogu platiti ratu.

Seljaci zahtijevaju da se u cijelosti ispuni 'đakovački sporazum', odnosno da se seljacima isplati zaostali dug za poticaje iz 2008. od 205 milijuna kuna te za poticaje u stočarstvu i ratarstvu koji su već trebali biti isplaćeni ili je njihova isplata već trebala početi. Zahtijevaju i da se seljaci oslobode optužnih prijedloga za prošle prosvjede, a seljačka koordinacija u novim prosvjedima traži i da zaštitna cijena pšenice bude 1,20 kuna za kilogram.

Ne žele ministra, već premijerku

Seljaci prometnice još nisu blokirali, parkirani ostaju dva dana. To je rok koji su dali Vladi da ih pozove na pregovore. Ako ih u iduća dva dana premijerka ne pozove na pregovore, blokirat će glavne državne ceste. U Virovitičko-podravskoj županiji prosvjeduju na 20-ak točaka, u Vukovarsko-srijemskoj na tri točke. Prosvjednici ne žele sastanak s ministrom već s premijerkom jer, kažu, da ih je već jednom preveo žedne preko vode i sada isključivo žele pregovarati s Jadrankom Kosor.

Bune se zbog neisplaćenih poticaja, traže zaštitnu cijenu pšenice od 1 kunu i 20 lipa za kilogram, žele odštetu zbog elementarnih neopogoda koje su ih zadesile. Ne zna se do kad će prosvjedi trajati, odlučniji su nego ikad. Premijerka u Splitu nije željela ništa komentirati. Sutra im se pridružuju i ostali seljaci iz još tri slavonske županije. Nije isključena ni mogućnost da krenu prema metropoli kao i u ožujku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene