Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presudit će Ustavni sud

Šeks: Saborski odbor je sutkinju Banić kandidirao sukladno zakonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Vladimir Šeks ustvrdio je danas da je taj odbor postupak kandidiranja Slavice Banić za sutkinju Ustavnog suda provodio u skladu s Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu.

'Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav je postupak kandidiranja Slavice Banić za sutkinju Ustavnog suda provodio u skladu s Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu, a tko je pogriješio, konačni pravorijek donijet će Ustavni sud', rekao je Šeks novinarima u Saboru u vezi odluke kojom je Upravni sud poništio imenovanje Slavice Banić u Saboru. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukinuta presuda Upravnog suda Slavica Banić ipak sutkinja Ustavnog suda Slika nije dostupna Ipak ispunjavala uvjete? Uskoro rješenje tužbe sutkinje Banić

>> Ni baba Vanga ne zna što će vladajući sa slučajem sutkinje Banić

Podsjetio je da je Odbor, u raspravi o imenovanjima, jednoglasno zaključio da svih 19 kandidata za ustavne suce, uključujući Slavicu Banić, imaju uvjete da ih se izabere na tu dužnost. Za to su, podsjeća Šeks, glasovali i oporbeni članovi Odbora.

'Upravni sud je očito prihvatio jednu drugu interpretaciju i ustvrdio da Banić nema dovoljan broj mjeseci ili godina u pravnim poslovima i poništio odluku Sabora', ocijenio je. 

Poništavaju se odluke Ustavnog suda u kojima je sudjelovala Banić

Šeks tumači da Banić može podnijeti tužbu Ustavnom sudu te da će, ako sud prihvati njezinu tužbu, ostati ustavnom sutkinjom. Kazao je i kako je, po informacijama koje ima, odluka dostavljena Slavici Banić te da je ona već podnijela ustavnu tužbu. 'Tko je pogriješio, konačni pravorijek donijet će Ustavni sud i ja ne smijem komentirati sudske odluke', rekao je Šeks. 

Na pitanje hoće li se poništiti odluke Ustavnog suda u donošenju kojih je sudjelovala Slavica Banić, Šeks je kazao kako je to dvojbeno. Objasnio je kako bi po nekim interpretacijama trebalo poništiti sve odluke u donošenju kojih je Banić sudjelovala, ali i interpretacija po kojima bi se poništile samo one odluke u kojima je njezin glas bio presudan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene