Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šeks: 'Sabor je sada sporedno pitanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks izjavio je kako je sada primarno sastaviti Vladu, a parlament i tko će biti njegov predsjednik trenutačno je sporedno pitanje.

'Drugo i sporedno pitanje je Hrvatski sabor, odnosno parlament, i tko će u njemu biti na funkcijama', rekao je Šeks, koji je bio nazočan donošenju betlehemskoga svjetla u zagrebačku katedralu. Na pitanje hoće li obnašati dužnost predsjednika Sabora kao i dosad Šeks je kratko odgovorio 'o tom potom'.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade

Na upit kada se može očekivati datum konstituirajuće sjednice Hrvatskoga sabora, Šeks je odgovorio da je to stvar dogovora između predsjednika Mesića i mandatara.

Jedino što predsjednik Republike nakon objave konačnih rezultata izbora ima dužnost i pravo jest sazvati sjednicu Hrvatskoga sabora, i to u roku od 20 dana od objave tih rezultata. Šeks je podsjetio da su prije objave tih rezultata još tri žalbe na dnevnome redu Ustavnoga suda, za koje je rekao da će biti riješene idući tjedan te da će nakon toga početi rok od 20 dana za sazivanje konstituirajuće sjednice novoga Sabora. 

Sve je, dodao je, stvar dogovora između predsjednika Mesića i mandatara za sastav nove Vlade Sanadera.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je kako je jučerašnje davanje mandata Ivi Sanaderu 'događaj koji smo očekivali'. HDZ na čelu s Ivom Sanaderom sastavit će Vladu koja će dobiti potporu u Hrvatskome saboru, izjavila je Kosor.

Na upit koje mjesto očekuje u Vladi odgovorila je da o tome još traju razgovori te da dosad nisu razgovarali o raspodjeli mjesta, ministarstava ni resora ili, kako to zovu, 'raspodjeli fotelja'. 

Napomenula je da su razgovarali samo o programu Vlade. Tek kad taj dio bude gotov, počet će se razgovarati o tome tko će biti na čelu kojeg resora, to se odnosi na sve, pa i na mene, izjavila je novinarima Jadranka Kosor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene