Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica društva političkih zatvorenika

Šeks: RH mora paziti da se ne stvore uvjeti za totalitarni režim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ) održalo je danas svečanu sjednicu u povodu Dana društva na kojoj je predsjednik dr. Marko Veselica istaknuo kako je odnos sadašnje hrvatske države prema problemu progona u komunizmu dosta indolentan i pasivan, a potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks da se Hrvatska treba čuvati stvaranja pretpostavki za ulazak u bilo kakav totalitarni režim.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je kako je HDPZ jedna od najsvjetlijih udruga u Hrvatskoj koja kroz dugu i tegobnu hrvatsku povijest okuplja hrvatske borce za slobodu Hrvatske, za njezinu nezavisnost, za Hrvatsku oslobođenu svih totalitarnih ideologija i režima. Šeks je istaknuo da Hrvatska treba stalno biti na oprezu i treba se stalno čuvati da se ne dopusti stvaranje pretpostavki ulaska u bilo kakav totalitarni, autoritarni režim i poredak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odobreno napuštanje zemlje S Kube otišlo prvih šest političkih zatvorenika Slika nije dostupna Prva skupina Kubanski politički zatvorenici stižu u Madrid

Podsjetio je da je u Ustavu RH ugrađena zabrana udruživanja i pokretanja postupka za ulazak u bilo kakve jugoslavenske asocijacije jer svaki ulazak Hrvatske u takve tvorevine je značio nesreću i tragediju za hrvatski narod.

Veselica je istaknuo kako će HDPZ neovisno od blokade i indolencije, nastaviti svoju misiju, organizirati tribine, predavanja i susrete i lansirati mnoge značajne teme. Rekao je kako 'još uvijek dižu glavu protivnici nezavisne, suverene, demokratske države Hrvatske' i da u tom pravcu to društvo želi aktivnost, želi se suprotstaviti tome i želi spriječiti takve diverzije neprijatelja Hrvatske, onih koji šire laži i diskvalificiraju ono što je bitno za opstanak i budućnost Hrvatske.

'Problem se istražuje slabo'

Hrvatska treba stalno biti na oprezu i treba se stalno čuvati da se ne dopusti stvaranje pretpostavki ulaska u bilo kakav totalitarni, autoritarni režim i poredak Vladimir Šeks Problem progona u Hrvatskoj, ocijenio je, istražuje se vrlo slabo. Smatra se da je više od 160.000 Hrvata i Hrvatica nevino robijalo za hrvatsku državu od 1945. godine. Samo u KPD Stara Gradiška od 98.000 zatvorenika, njih 32.000 bili su politički zatvorenici. Bili su mučeni, ubijeni, uništavani. Iz robije su izišli kao teški, trajni invalidi, ubrzo su umirali. Oni koji su preživjeli, kasnije su bili šikanirani, nisu se mogli zaposliti i mnogi su odselili iz Hrvatske, ocijenio je Veselica.

Podsjetio je da je Vijeće Europe u siječnju 2006. donijelo Rezoluciju o progonu u komunizmu, smatrajući da tome sve zemlje trebaju dati značaj, to istražiti i nadoknaditi štetu progonjenima, ne samo zatvorenicima nego i njihovim obiteljima. Veselica je dodao da je mjesec dana nakon toga HDPZ na svojoj skupštini donio Deklaraciju o progonu u Hrvatskoj i poslao ju predsjednicima Sabora, države i Vlade te je Sabor donio Deklaraciju o zločinačkim sustavima, koja se još uvijek nedovoljno provodi.

Želimo biti inicijator istraživanja i stvaranja financijskih i svih drugih preduvjeta da se taj progon kompletno istraži i plasira hrvatskoj i svjetskoj javnosti. Međutim, na žalost, nemamo nikakvu podršku države i njenih institucija za financiranje, ustvrdio je Veselica. Na svečanoj sjednici uručene su zahvalnice zaslužnima za HDPZ - Petru Jurišiću, Darinku Bagu, 'Svetoj Katarini' - Udruzi žena općine Nijemci, Pavlu Kralju i Anti Pliveliću. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene