Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon potpisivanja pristupnog ugovora

Šeks: Referendum o ulasku u EU održat ćemo prije parlamentarnih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je da je referendum o ulasku Hrvatske u EU središnje pitanje priključenja Europskoj uniji.

Dodao je da će se taj referendum održati nakon potpisivanja pristupnog ugovora ali prije parlamentarnih izbora planiranih za kraj 2011. 'Sabor će uskoro promijeniti odredbu iz Deklaracije o temeljnim načelima pristupanja Europskoj uniji po kojoj bi se referendum trebao održati prije potpisivanja pristupnog ugovora, te će biti navedeno da se referendum treba održati poslije potpisivanja pristupnog ugovora s EU-om', rekao je Šeks sudionicima Međunarodne konferencije Paneuropske unije (PEU) koja se pod nazivom 'Europska ideja socijalne pravednosti – Hrvatska i Europska unija' održava u Splitu.

Pročitajte i ovo Suđenje za aferu Uljanik - 4 119 milijuna eura Počelo suđenje u slučaju Uljanik: Optuženi se izjasnili o krivnji, ne pristaju na naknadu štete Ilustracija građani se mole za strpljenje U petak se zatvara važna zagrebačka prometnica zbog radova: Ovo su obilazni pravci

Po Šeksovom tumačenju 'u svim bitnim dijelovima' hrvatske politike sazrela je svijest da se promijeni ova odredba o referendumu za ulazaka u EU iz saborske Deklaracije, koja je donesena u siječnju 2005. Naglasivši kako će Hrvatska uložiti krajnje napore da se pristupni ugovor s EU-om potpiše za mađarskog predsjedanja Europskom unijom do kraja lipnja 2011., Šeks je istaknuo kako to znači da će se referendum održati prije parlamentarnih izbora planiranih za kraj iduće godine.

Dva najzahtjevnija poglavlja za kraj

Šeks je izrazio očekivanje da će na Međuvladinoj predpristupnoj konferenciji 5. studenog ove godine biti zatvorena tri pregovaračka poglavlja Hrvatske: o slobodi kretanja kapitala, o prometnoj politici te o institucijama. Po njegovim najavama Hrvatska do kraja 2010. planira završiti još četiri pregovaračka poglavlja: 11. – o poljoprivredi i ruralnom razvoju, 13.- o ribarstvu, 22.-o regionalnoj politici i 24. – o pravnoj strukturi.

Za 27. poglavlje - o okolišu i 31.-o hrvatskoj sigurnosnoj politici Šeks je rekao da njihova dinamika zavisi od EU-a. 'Za kraj su ostala dva najzahtijevnija poglavlja: 8. – o tržišnom natjecanju i 23.- o pravosuđu i temeljnim pravima', kazao je Šeks.

On je posebice spomenuo poteškoće restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta u sklopu 8. pregovaračkog poglavlja rekavši da se pri tomu moraju poštivati prava zaposlenih i njihovih obitelji. 'Ne može se u ime principa tržišnog natjecanja dopustiti da se ugrozi vitalni nacionalni interes', istaknuo je Šeks tumačeći poteškoće brodograđevne industrije.

Subvencijama se uništava konkurentnost

No, voditelj Delegacije Europske komisije u RH Paul Vandoren je govoreći nakon Šeksa upozorio kako Hrvatska više ne smije subvencionirati brodogradilišta, te da je to već trebala prestati jer se takvim subvencijama uništava konkurentnost što je, kako je rekao, 'u sukobu s pravilima EU-a'. 'Planovi restrukturiranja brodogradilišta moraju biti urađeni pažljivo kako se ne bi dogodilo da oni budu neprovedivi', istaknuo je Vandoren.

>> Šeks: Ja sam omega i alfa hrvatskog pravosuđa

On je nekoliko puta ponovio kako Hrvatska mora nepopustljivo nastaviti borbu protiv korupcije te da hrvatska vlada mora uvjeriti 27. zemalja članica EU kako je proces reforme pravosuđa nepovratan i da će se u borbi protiv korupcije u cijelosti primjenjivati pravni okvir. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene